Nem kerülnek karanténba Romániában és negatív koronavírustesztet sem kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldről érkezőknek, akik 24 órán belül elhagyják az ország területét - közölte szombaton az MTI-vel Teodor Mihai, Raed Arafat belügyi államtitkár, a Rendkívüli Helyzetek Főosztálya (DSU) vezetőjének kommunikációs tanácsosa.
Az MTI érdeklődésére, hogy vajon "tranzitnak" minősül-e az, ha egy román állampolgársággal (is) rendelkező választópolgár szavazni érkezik Magyarország felől az országba a parlamenti választások napján, és 24 órán belül ugyancsak Magyarország felé elhagyja az országot (vagy inkább azt a területet, amit hozzárabolva bitorolnak - a szerk.), a DSU illetékese igennel válaszolt, hozzátéve: a karanténrendelkezések alóli kivételekről szóló szabályozások nem térnek ki egyéb részletre, csak azt követelik meg, hogy az illető 24 órán belül elhagyja az országot.
Teodor Mihai az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) júliusban kiadott 36-os számú határozatára, illetve az azt módosító, októberi 48-as határozat 1. cikkének x) alpontjára hivatkozott. Az itt szereplő rendelkezés értelmében kivételt képeznek a karanténkötelezettség alól "azok az átutazók (tranzitban lévő) személyek, akik a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét".
Románia október 7-től kezdődően 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be az olyan országokból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakossághoz viszonyított aránya meghaladta a romániai értéket.
A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országoknak - az úgynevezett "sárga zónának" - az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján kialakított listáját azóta több ízben frissítették. Magyarország jelenleg a sárga zónához tartozik, tehát az onnan érkezőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk, hacsak nem tartoznak a CNSU határozataiban megnevezett kivételek közé.
A kivételek között említi a határozat azokat a sárga zónákból érkező utasokat is, akik legfeljebb 72 órára érkeznek Romániába, amennyiben a beutazás előtt legtöbb 48 órával elvégzett negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni a határon.
A kolozsvári Krónika című lap csütörtökön arról számolt be, hogy a budapesti hatóságok döntése értelmében a járványügyi korlátozások alkalmazása nélkül térhetnek vissza Magyarországra vasárnap és hétfőn mindazok, akik "Romániába" utaznak szavazni. A magyarországi Operatív Törzs által foganatosított enyhítést Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be közösségi oldalán. Arra hivatkozott: a magyar kormány fontosnak gondolja, hogy minden érintett részt tudjon venni a vasárnap rendezendő romániai parlamenti választáson.
Menczer Tamás ismertetése szerint a magyar-román viszonylatban megnyitott összes határátkelőhelyen december 6-án, vasárnap reggel 5 órától december 7-én, hétfőn reggel 9 óráig a járványügyi beutazási korlátozások alkalmazása nélkül beléphetnek azok a magyar, továbbá - állandó tartózkodási jogosultság igazolása mellett - azok a román állampolgárok és a velük utazó kiskorú gyermekeik, akik a választáson történő részvételüket a személyi igazolványukra ragasztott matricával igazolják. Az államtitkár hozzátette: fontos, hogy a fentiektől függetlenül továbbra is minden esetben meg kell felelni a schengeni beutazás általános feltételeinek.
A Krónika a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei nőszervezetét is idézte, amely arra buzdította a Magyarországon élő, román állampolgársággal is rendelkezőket, hogy tranzitálásra hivatkozva utazzanak vasárnap Romániába családlátogatásra és szavazni, és "így sem Magyarországon, sem Romániában nem kell karanténba vonulniuk".
Romániában vasárnap rendezik a parlamenti választásokat. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva.
(MTI nyomán)