Aki a magyarkártyával játszik, nem méltó a köztársasági elnöki tisztségre - jelentette ki Iveta Radicsová, a tót ellenzék közös államfőjelöltje kedden este a Joj televízió elnökjelölti vitaműsorában.
Radicsová bírálatának célpontja Ivan Gasparovics jelenlegi köztársasági elnök volt. Az ellenzéki jelölt szerint az autonómia és a magyarkártya a múlt témái, s a "mai Szlovákia" (nem mintha volna régebbi is - a szerk.) számára nagyon veszélyes ezekkel játszani. Gasparovics visszautasította a bírálatot. Azzal vádolta Radicsovát, hogy ő vette elő a magyarkártyát, amikor elfogadta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását, tehát annak a pártnak a támogatását, amely a magyar autonómiát és a Benes-dekrétumok megszüntetését követeli. Gasparovics hangsúlyozta: ő a lakosság - köztük a magyarok - támogatását keresi, s nem az autonómiát és a Benes-dekrétumok megszüntetését követelő "ortodox" MKP-s politikusokét.

Nem az autonómiára
Arra a kérdésre, hogy elhatárolódik-e a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hazug, magyarellenes hirdetéseitől, Gasparovics nem válaszolt egyértelműen. Ismételten azt állította, hogy mindez csak "reagálás" volt Radicsová kampányára. Megjegyezte: csak azzal nem ért egyet, ami nem igaz. "Hogy mi az igazság, arról vitatkozhatnánk" - szögezte le.
A vitavezetőnek az autonómia támogatását firtató kérdésére felelve, az ellenzéki elnökjelölt, Radicsová aláhúzta: "Határozottan nem értek egyet az autonómia követelésével, határozottan elutasítom, és határozottan lemondok azon politikusok támogatásáról, akik autonómiát követelnek".

Nem kéri Orbán támogatását
Orbán Viktorral és a Fidesszel kapcsolatban - szintén kérdésre válaszolva - kifejtette: a közelmúltban részt vett az MKP megalakulásának 10. évfordulója alkalmával rendezett megemlékezésen, ahol vendégként Orbán Viktor is jelen volt. "Nem beszéltem vele, nem tanácskoztam vele, nem kérek, és a jövőben sem fogok kérni abból a támogatásból, amely ettől a párttól ered" - mondta Radicsová.
(MTI)