Picasso ajándéka a sztálinistáknak
"A Dsida név nagyon hasonlít az AIDS román megnevezésére" (SIDA), ezért a kolozsvári önkormányzat román képviselői "a lakosság kérésére" megváltoztatták az utca nevét, írja a kolozsvári Szabadság napilap.
Az RMDSZ-es képviselők azt javasolták a polgármesternek, hogy amennyiben a névváltoztatásra sor kerül, az utca egy másik 20. századi erdélyi magyar költő, újságíró (és ugyancsak kommunista), Szabédi László nevét viselje. Habár Sorin Apostu polgármester elfogadta a kezdeményezést, utólag mégis elvetették a Szabédi névjavaslatot, és a kommunista Pablo Picassoról nevezték el az utcát.
A lap szerint maga Apostu javasolta Picassót, mivel az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nem támogattak őt egy másik határozattervezetben, amely neki volt fontos.
Kolozsváron egyébként a műemlék épületek magyar nyelven történő feliratozását sem engedélyezte a magyargyűlölő városvezető, az RMDSZ jelenleg aláírásokat gyűjt a feliratozást elrendelő határozattervezet benyújtásához (korábban meg ennek az oláhnak kampányoltak). A lakossági kezdeményezés megvitatásához 14 ezer támogató aláírásra van szükség.
A városban az 1989-es fordulatot követően még számtalan magyar utcanév volt, ma azonban csak elvétve lehet találkozni néhánnyal, azok is a kevésbé fontos utcákat jelölik. A Móricz Zsigmond utcából például Bukarest út lett, de a Kossuth és Petőfi Sándor utca nevét is megszüntették, utóbbi a románság 48-as magyargyilkos forradalmi "hősének", Avram Iancunak nevét vette fel.
(FH nyomán)