2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:22 NVB: nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Az AIDS-re emlékeztetett" - Picassóra változtatták a Dsida utca nevét a megszállók Kolozsváron

Reklám


Picasso ajándéka a sztálinistáknak
"A Dsida név nagyon hasonlít az AIDS román megnevezésére" (SIDA), ezért a kolozsvári önkormányzat román képviselői "a lakosság kérésére" megváltoztatták az utca nevét, írja a kolozsvári Szabadság napilap.
Az RMDSZ-es képviselők azt javasolták a polgármesternek, hogy amennyiben a névváltoztatásra sor kerül, az utca egy másik 20. századi erdélyi magyar költő, újságíró (és ugyancsak kommunista), Szabédi László nevét viselje. Habár Sorin Apostu polgármester elfogadta a kezdeményezést, utólag mégis elvetették a Szabédi névjavaslatot, és a kommunista Pablo Picassoról nevezték el az utcát.
A lap szerint maga Apostu javasolta Picassót, mivel az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nem támogattak őt egy másik határozattervezetben, amely neki volt fontos.
Kolozsváron egyébként a műemlék épületek magyar nyelven történő feliratozását sem engedélyezte a magyargyűlölő városvezető, az RMDSZ jelenleg aláírásokat gyűjt a feliratozást elrendelő határozattervezet benyújtásához (korábban meg ennek az oláhnak kampányoltak). A lakossági kezdeményezés megvitatásához 14 ezer támogató aláírásra van szükség.
A városban az 1989-es fordulatot követően még számtalan magyar utcanév volt, ma azonban csak elvétve lehet találkozni néhánnyal, azok is a kevésbé fontos utcákat jelölik. A Móricz Zsigmond utcából például Bukarest út lett, de a Kossuth és Petőfi Sándor utca nevét is megszüntették, utóbbi a románság 48-as magyargyilkos forradalmi "hősének", Avram Iancunak nevét vette fel.
(FH nyomán)
 
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready