2020. január 24., péntek, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:59 Európában is megjelent a koronavírus21:38 Závecz: félmillió támogatót veszített a Fidesz - a távozók a pártnélküliek arányát növelik21:16 Mézként árulják az olcsó cukros kínai hamisítványt20:44 Még egy harmadik világbeli ország is be tudja látni - a Hunnia-ügy vádlottjainak közleménye20:33 Progresszív propaganda: migránst, Merkelt és homokost kell csinálni nagyjainkból19:56 A gárdafantom levelet küldött a gyöngyöspatai cigányoknak19:29 Legalább egy évbe telik az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozása19:08 A radiátorcipelés már a rendőröknek is gyanús volt Jászapátiban18:34 Két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust az Egyesült Államokban18:06 Legalább hat áldozata van egy németországi lövöldözésnek17:37 Letartóztatták az illedelmesen kopogtató erőszakológépet16:51 Sem az ukrán kapitány, sem a Viking Sigyn tulajdonosa, sem a biztosító nem vállalja a felelősséget16:23 Elmegyógyintézetbe vitték a rendőröket megkéselő erdőkertesi férfit15:44 Tudta? Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek - a kormány darabját 16 millió forintért vette15:19 Toroczkai: tudom, mi zajlik Gyöngyöspatán - bűnözőkről beszélünk
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Az AIDS-re emlékeztetett" - Picassóra változtatták a Dsida utca nevét a megszállók Kolozsváron

Reklám


Picasso ajándéka a sztálinistáknak
"A Dsida név nagyon hasonlít az AIDS román megnevezésére" (SIDA), ezért a kolozsvári önkormányzat román képviselői "a lakosság kérésére" megváltoztatták az utca nevét, írja a kolozsvári Szabadság napilap.
Az RMDSZ-es képviselők azt javasolták a polgármesternek, hogy amennyiben a névváltoztatásra sor kerül, az utca egy másik 20. századi erdélyi magyar költő, újságíró (és ugyancsak kommunista), Szabédi László nevét viselje. Habár Sorin Apostu polgármester elfogadta a kezdeményezést, utólag mégis elvetették a Szabédi névjavaslatot, és a kommunista Pablo Picassoról nevezték el az utcát.
A lap szerint maga Apostu javasolta Picassót, mivel az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nem támogattak őt egy másik határozattervezetben, amely neki volt fontos.
Kolozsváron egyébként a műemlék épületek magyar nyelven történő feliratozását sem engedélyezte a magyargyűlölő városvezető, az RMDSZ jelenleg aláírásokat gyűjt a feliratozást elrendelő határozattervezet benyújtásához (korábban meg ennek az oláhnak kampányoltak). A lakossági kezdeményezés megvitatásához 14 ezer támogató aláírásra van szükség.
A városban az 1989-es fordulatot követően még számtalan magyar utcanév volt, ma azonban csak elvétve lehet találkozni néhánnyal, azok is a kevésbé fontos utcákat jelölik. A Móricz Zsigmond utcából például Bukarest út lett, de a Kossuth és Petőfi Sándor utca nevét is megszüntették, utóbbi a románság 48-as magyargyilkos forradalmi "hősének", Avram Iancunak nevét vette fel.
(FH nyomán)
 
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready