A tiltakozások ellenére az államfő pénteken elutazik Révkomáromba, és részt vesz Szent István király szobrának avatásán - közölte az InfoRádióval a Köztársasági Elnöki Hivatal.
"A normális diplomáciában ez nem úgy működik, hogy az utolsó pillanatban olyan nyilatkozatokat kezd adni valaki, amelyek nem egyértelműek, és leginkább újságírói véleményekre alapoznak. A hivatalos útján megbeszéltük ezt a látogatást a szlovák féllel, és semmilyen visszajelzést nem kaptunk, ami arra vonatkozott volna, hogy nem látják szívesen a köztársasági elnököt. Nehéz mit kezdeni azzal, hogy az utolsó pillanatban megjelennek ilyen nyilatkozatok, nehéz ezeket beleilleszteni a szokásos diplomáciai kommunikáció rendszerébe" - fogalmazott a szóvivő.
Kumin Ferenc azt mondta, semmilyen összefüggés nincs az 1968-as események és a mostani látogatás között, ez mind csak sajátos értelmezése egy helyzetnek. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Sólyom László egy beszédében nyilvánosan bocsánatot kért Szlovákiától 1968 miatt, akkor Pozsony nem méltatta az államfői gesztust. Kumin Ferenc szerint "ez egy szoboravatás. Senki nem akar ezzel bántani mást. Nem érdemes másként tekinteni erre."
(InfoRádió)