Sólyom László bármikor szívesen látott vendég Szlovákiában, de útjait nem szervezheti úgy, mint egy partizán - jelentette ki péntek este a pozsonyi TA3 hírtelevíziónak adott interjújában Robert Fico tót kormányfő. Állítja: nem igaz, hogy két hónapja tudtak Sólyom László Révkomáromra tervezett látogatásáról.
Fico a TA3 hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar államfő nem látogathat oly módon Komáromba, mintha az Magyarország egyik járása lenne (a járás Szlovákiában területi-közigazgatási egység). Meggyőződése, „nagy tiszteletlenség” a szomszéd ország köztársasági elnökeként érkezni egy másik állam területére anélkül, hogy annak elnökével nem kezdeményez találkozót.
A tót kormányfőcske szerint Ivan Gasparovic államfő is elfogadta volna, ha a két elnök találkozója idején Sólyom László magánprogram keretében részt vesz a szoboravatáson.
Fico végre bevallotta: az is indokaik között szerepelt (sőt, ez volt az igazi ok - a szerk.), hogy "a magyar államiságot ünnepelték volna Szlovákia területén". Ezzel összefüggésben megjegyezte: "a szlovákoknak nem Szent István az első királyuk, hanem Szvatopluk".
Fico szerint valótlan, hogy a magyarok már két hónappal ezelőtt jelentették "Szlovákiának" a tervezett látogatást, mert a szlovák külügyminisztérium augusztus 13-án kapott tájékoztatást a pozsonyi magyar nagykövetségtől, pontosabb információkat pedig csak ezen a héten kedden szereztek.
Megismételte, hogy a szlovák diplomácia, a három legfőbb szlovák közjogi méltóság és pénteken Gasparovic külön is jelezte: pénteken nem látják szívesen Sólyom Lászlót Révkomáromban. Mivel a magyar elnök útjának szervezése folytatódott, diplomáciai jegyzéket adtak át.
Konkrétumok említése nélkül elmondta, hogy "mindkét részről szélsőségesek készülődtek az eseményre, és Szlovákiában megfékezték ezeket a csoportokat". Magyarország létének tagadása tehát nem szélsőség szerinte.
Fico ugyancsak kitért az ugyancsak antimagyar kollégájával, Bajnai Gordonnal tervezett találkozó kérdésére. Meghívták Budapestre, de az időpontról egyelőre nem tájékoztatták. Hozzáfűzte: Magyarországon a közelgő választások előtt bonyolult a belpolitikai helyzet, és "a pártok versengenek, melyik a magyarabb közülük".
(FH nyomán)