Bihar és Szilágy megyét is meglátogatja a hétvégén Szlovákia elnöke, Ivan Gasparovic – jelentette be hétfőn Adrian-Miroslav Merka Bihar megyei parlamenti képviselő, az ország szlovák és cseh közösségének képviselője. A megye magyar szervezeteinek vezetőit nem lelkesíti a látogatás.
„Minden kisebbségnek jólesik, ha az anyaországa támogatását bírhatja, és segítséget kaphat a megmaradásban, így a látogatásban, önmagában véve nem látok kivetnivalót” – mondta el a Krónika kérdésére a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön.
Azt azonban hozzátette: reméli, hogy Gasparovic elnök is ugyanezen a véleményen van – bár Sólyom László magyar köztársasági elnökkel szemben nem ehhez mért magatartást tanúsított nemrég. Szabó azt mondta, reméli, hogy a szlovák elnök Erdélyben tett látogatásán meggyőződik majd arról, hogy a határon túli részek egy nemzet értékei és szerves részei. Szabó Ödön azt is szeretné, ha Gasparovic megértené: egy országban élő kisebbségeknek együtt kell működniük egymással.
„Mivel nem hiszem, hogy az elnök azért jön, hogy Basescunak tanácsot adjon a kisebbségekkel való bánásmóddal kapcsolatban, remélem, hatással lesz rá az itteni szlovák közösséggel való találkozás” – jelezte Szabó Ödön. Megjegyezte: a maga részéről úgy érzi, itt, Bihar megyében a magyar közösség megyei képviselői már bizonyították együttműködő-készségüket, amikor nemrég szavazatukkal támogatták egy cseh és szlovák nemzetiségi központ létrehozását a megyében.
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) városi szervezetének elnöke, Lovassy Cseh Tamás már korábban tudomást szerzett arról, hogy a szlovák elnök a megyébe látogat, de pontos dátumot még nem tudott, ezért a szervezet még nem foglalt állást ez ügyben. Közölte: az EMI változatlanul azt kéri a szlovák elnöktől, kérjen bocsánatot a magyarságtól a Benes-dekrétumokért, és vonja vissza a felvidéki magyarokat súlyosan diszkrimináló nyelvtörvényt.
A Magyar Polgári Párt (MPP) megyei elnöke, Lengyel György a Krónikától értesült a felvidéki államfő látogatásáról, de azt mondta, a szervezet mihamarabb napirendre tűzi a kérdést, hogy álláspontot alakíthassanak ki. Lengyel közölte ugyanakkor: reméli, hogy a Jozef Kozacek kanonokot ábrázoló szobor felállításáról nem esik majd szó a Bihar megyei látogatás alkalmával.
Gasparovic elnök és harminchat fős delegációja október 15-én érkezik Bukarestbe, majd 17-én Aradra repül, és onnan többek között Váradra is ellátogat. Adrian-Miroslav Merka elmondása szerint amióta szlovák közösség él a Partiumban, sem csehszlovák, sem szlovák elnök még nem járt itt.
(Krónika)