2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 Kreml: azonnal jelentenék Putyinnak, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban15:49 Idén ősszel is vakcinázza a rókákat a Nébih15:32 Ma is "hasznossá" tette magát az EB: cselekvési tervet mutattak be a "rendszerszintű rasszizmus" ellen15:12 Hosszú hónapokig nem lesz még oltás, a kapkodás tragédiához vezethetne - Váratlanul részletes jelentéseket hozott nyilvánosságra két vakcinagyártó14:55 Szlovénia szombattól szigorít14:36 Továbbra is gyorsan terjed a járvány Ukrajnában14:19 Orbánt nem hatotta meg, hogy nincs elég szakember a lélegeztőgépekhez14:08 KSH: augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak13:52 FBI-igazgató: Bident bántják a mindig beavatkozó az oroszok13:37 Maduro: Washington miatt kér lehetetlent az EU13:20 Élelmezési Világszervezet: 30 millióan halnak éhen, ha Mészáros Lőrincék nem segítenek12:57 Szerbiában karantén helyett elég a kérdőív a "veszélyesek" számára12:32 Már hat szegedi kézisről derült ki, hogy fertőzött12:23 A lengyel kormánykoalíció "gyakorlatilag már nem létezik" - kisebbségi kabinet jöhet12:02 Kína Tajvannál hadgyakorlatot tart, miközben nagy bánatukra egy amerikai államtitkár keresi fel a szigetországot
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

Erdély nyújt mentsvárt az antikommunistáknak: Kolozsváron lesz a Magyarországon letiltott Biszku-film premierje

Reklám

Kolozsvárott, június 27-én lesz a Biszku Bélát húsz év után megszólaltató Bűn és bűntelenség című dokumentumfilm mozipremierje. A film „illegális” bemutatója Nagy Imre kivégzésének évfordulóján, június 16-án lesz a Menta Teraszon. A „partizánakcióra” azért volt szükség, mert az ’56-os forradalom megtorlását levezénylő egykori belügyér lánya perrel fenyegette meg az Urániát, ha a nemzeti filmszínház leadja a filmet. Igen, ez ma Magyarország, de ennél sokkal szomorúbb az, hogy egy tömeggyilkos bolsevik lányának a fenyegetőzése elég volt ahhoz, hogy az Uránia vezetése meghátráljon. Nem méltó ez a nemzeti filmszínház címet viselő mozira, szerencse, hogy Erdély és a felvilágosult, antikommunista román értelmiség által irányított romániai közélet felkarolta az alkotást.
A film előtörténete nem mindennapi, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás rendezők cselhez folyamodtak: elhitették Biszkuval, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek, és arról szeretnének filmet készíteni, amint a környékről beszél. Négy alkalommal találkoztak a ma is vaskalapos kommunistaként nyilatkozó nyugdíjassal, egy alkalommal még közönségtalálkozót is szerveztek a márokpapi falunapokon, hogy csípős kérdésekkel szembesítsék Biszkut. A filmesek végül felfedték kilétüket, és szerették volna elérni, hogy Biszku kamerába nézve kövesse meg a vérbe fojtott forradalom áldozatait.
Hogy a ma 89 éves, Rózsadombon élő Biszku Béla, aki 20 ezer ember bebörtönzéséről és 300 felkelő és politikus kivégzéséről döntött, eleget tett-e a kérésnek, kiderül a filmből, amelyben nyilatkozik még Horváth Attila, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szerencsés Károly, Tischler János történészek, Mórotz Kenéz pszichológus, valamint 1956-os elítéltek és hozzátartozóik, így Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Mansfeld László és Wittner Mária. A filmet két helyen biztosan levetítik: június 16-án, este 7 órai kezdettel a Menta Teraszon lesz látható. Előzetes hírek szerint több teremben vetítik majd a filmet, a megjelentek létszámától függően akár többször egymás után is. Ez azonban csak „szamizdatvetítés” lesz.
Történt ugyanis, hogy az egykori belügyér először ugyan írásban is áldását adta a filmre, néhány órával később viszont visszavonta beleegyezését. Novák és Skrabski ennek ellenére bemutatták volna művüket: hiszen az Biszku közéleti tevékenységét ábrázolja. A film premierje az Urániában lett volna, ám a főszereplő lánya perrel fenyegette meg a mozit, amely nem vállalta a Bűn és bűntelenség műsorra tűzését. Ezért a szerzők az „illegális vetítés” mellett döntöttek. Később azonban bejelentkezett egy kolozsvári filmszínház, amely levetíti a Bűn és bűntelenséget, így jelen állás szerint június 27-én lesz a dokumentumfilm mozipremierje.
(MNO, Mandiner nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready