Smaranda Enache és Benedek Imre közül jelöli a múlt heti egyeztetések után marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét a Magyar Polgári Párt (MPP). László György megyei elnök bejelentése azok után következik, hogy a polgári alakulatnak nem sikerült egyezségre jutnia az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) és az RMDSZ-szel - írja az erdélyi Krónika.

Szász Jenő az autonómiaellenes Basescuval - megköszönhetik neki, hogy a betolakodókat segíti a félig elrománosított székely város polgármesteri tisztségéért vívott küzdelemben
„Hiába állapodtunk meg márciusban az EMNT-vel, hogy egy pártfüggetlen személyiségben gondolkodunk, ez nem jött össze, mert időközben ők egy RMDSZ-es katonát javasoltak. Ha azt hitték, hogy jobb híján az MPP felsorakozik Vass Levente mögé, nagyot tévedtek” – nyilatkozta László György. Szerinte a másik két magyar politikai alakulat elsősorban ott tévedett, hogy előbb a jelöltet nevezte meg, holott az összefogás programját kellett volna kidolgozni, és arra „szabni” azt az embert, akit Dorin Florea jelenlegi polgármester ellenében kívánnak indítani. A jelenlegi koalíció és jelöltje, László szerint, vereségre ítéltetett. Ezzel szemben az MPP egy polgári szövetséget szeretne létrehozni, amelyben a magyar pártok mellett helyet kapnának a történelmi egyházak és civil szervezetek is.
A polgáriak a közös előválasztások gondolatát sem vetették el, noha a megyei elnök szerint ez bizonyos veszélyt is rejt magában. Arra a kérdésre, hogy az esetleges előválasztásokon vagy belső megmérettetésen elszenvedett vereség esetén Smaranda Enache vagy Benedek Imre hajlandó lenne-e visszalépni, László György igennel válaszolt. Hozzátette, ezt már mindkettőjükkel tisztázták. Ugyanakkor megjegyezte, a jövőben nemcsak a polgármesteri székért, hanem Maros megye tanácselnöki tisztségéért, illetve a parlamenti funkciókért is versenybe kell szállni. „Nem kell elsietnünk a dolgokat, előbb fórumokat szeretnénk szervezni, minél több ember véleményét kikérni, és azután dönteni, ki legyen a jelölt” – fejtette ki László György.
Mint ismeretes, az MPP tavasszal még Bölöni László labdarúgóedző közös jelölését támogatta, ám mivel az időközben Görögországba szerződött tréner válaszra sem méltatta az alakulatot, a polgáriak más, szintén pártfüggetlen személyiségben kezdtek gondolkodni. Bíró Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács marosszéki elnökének neve is szóba került, de a rádiós kikötötte: csak abban az esetben érdekli a jelölés, ha mindhárom magyar párt támogatja. Ugyanezt mondta el korábban Vass Levente is, az RMDSZ és az EMNT javasoltja is.
Kik is az MPP "független" jelöltjei?

Enache, a trójai faló
Smaranda Enacheról annyti érdemes tudni, hogy magyarbarátnak hazudja magát, ugyanakkor többször a székely autonómia ellen foglalt állást, és többek között az ő érdeme Vona Gábor marosvásárhelyi fórumának ellehetetlenítése.
Annak köszönhetően viszont, hogy véresszájú nemzettársaihoz képest kevésbé viszonyul - legalábbis szavakban - ellenségesen a magyar ügyhöz, a naivabb magyarok egy része valamiféle magyarvédő tündért lát benne, ami éppen elég lehet egy fele-fele arányban megoszló népességű városban ahhoz, hogy elégséges szavazatot vonjon el a közös magyar jelölttől. Aki RMDSZ-es és Tőkés-párti támogatással indul ugyan, de győzelme mégiscsak véget vetne egy sok éve tartó magyarellenes városvezetésnek az egykori Székelyvásárhelyen.
Ugyanerre (mármint a szavazatok megosztására) játszik a "független" Benedek is, aki kicsinyes bosszúból indul a választáson, hogy így tegyen keresztbe volt pártjának, ahol nagyon jól megvolt, cinkosként véve részt a hazaárulásban és a város románoknak való kiárusításában, amíg el nem kergették a húsosfazekak mellől.

Ne legyen magyar polgármestere a városnak, ha ő nem lehetett képviselő!

Benedek ugyanis 1996–2009 között öt mandátumot töltött a Maros Megyei Tanácsban az RMDSZ színeiben. 2009-ben azt követően kellett távoznia a megyei önkormányzatból, hogy a szövetség kizárta soraiból.
Benedek korábban az RMDSZ képviselőjelöltjeként indult a választásokon, és azt sérelmezve perelte be a Központi Választási Irodát (BEC), hogy az intézmény egy másik párttársának, Kötő Józsefnek osztotta ki a parlamenti mandátumot, akit a szövetség ázsiai és afrikai román állampolgárok szavazókörzetében indított. Az orvos-politikus azt állította, a szerzett szavazatok száma alapján a mandátum őt illetné meg. A bíróság végül Kötő javára döntött, aki megőrizhette parlamenti képviselői mandátumát.
(Kuruc.info - Krónika nyomán)
Kapcsolódó: