2018. március 23., péntek, Emőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:28 Semjén szerint nincs azzal semmi probléma, ha féláron újítják fel édesanyja villáját, vagy baráti alapon fizetnek neki mindent19:01 Egy stadion mellett robbantotta fel magát az öngyilkos merénylő Afganisztánban 18:49 Most tényleg hatmilliót gyászolhat "Andy" Vajna tévéje18:26 Lidl-szatyros Ahmed 34 év múlva már szabadulhat is a börtönből18:11 Kiégett egy elektromos autó Debrecenben17:57 Szegény Lázár János elfelejthette feltüntetni az EU-s támogatást a vagyonbevallásában17:44 Felfüggesztették egy kamupárt cigánybűnöző jelöltjének mentelmi jogát - Lendvai Bátor Zsolt nem ismeretlen előttünk17:28 Csaknem 80 ezer tonnát nyom a csendes-óceáni szemétfolt17:07 Nem tudott elnököt választani az új olasz parlament 17:00 Allah akbarozó túszejtés az egykori Franciaországban: terrorcselekménynek nevezte a marokkói IÁ-katona tettét Macron16:48 A sógorok már kevésbé szívesen fizetnék a román cigányok családtámogatását16:44 Először Kósa feleségének ígérték a 800 milliót15:37 Hantz Péter: Istenek és emberek15:13 A fideszes államtitkár dollármilliókat parkoltat Belize-ben offshore cégnek bankszámláján14:59 Szoci válságkezelés: eltörölnek három nullát Venezuelában
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Videók ::

Apáca: egy erdélyi falucska elcigányosodásának szomorú története

A Brassó megyei faluban a legutóbbi népszámlálás nem hivatalos eredményei szerint a 2995 főből csak 1220 magyar. Száz évvel ezelőtt még egyetlen cigány sem élt a faluban. A rendszerváltáskor 500-an, ma pedig már háromszor ennyien vannak.

1600 fős cigány kolónia él itt, közülük egy sem beszél cigányul. A népszámláláskor 500-an vállalták cigány származásukat, a többiek románnak tartják magukat, mert román az anyanyelvük. Többségük frissen betelepedett, oda házasodott.
Egyik húszéves cigányasszony az éjszakai mínusz 10 fok ellenére egy szekrényben alszik férjével és gyermekével, a házuk egy hónapja égett le. Még van egy gyereke, őt befogadták a nagyszülők. A nagymama saját gyermekivel és az unokával együtt tizenhárom szájat etet, egyik gyerekét szondán keresztül táplálja. A nagyobbak ágyban, az apróságok földön alszanak, így szorult küszöbön kívül a lánya.
Reggel kilenc órakor az utcáról csak az iskoláskorúak hiányoznak. A férfiak zsebre dugott kézzel állnak és panaszkodnak.
Egyik asszony a Duna Televízió segítségét kérte. Azt mondta, hét unokát nevel. Lánya Olaszországban dolgozik, aki fél éve ráhagyott egy újszülöttet is.
Egy másik asszonynak hét gyereke van. Férje is, ő is analfabéták. Legnagyobb fia tizenhat éves, nyolc osztályt végzett.
Apácán napirenden vannak a falopások, a helybéliek szerint az erdők felét már elhordták.
A településen egyetlen rendőr teljesít szolgálatot, napi nyolc órában. A legközelebbi rendőrőrs félórányira van a falutól.
A magyar polgármester rendrakás helyett hatalmas méretű sporttermet és labdarúgó pályát, valamint új iskolát épít a purdéknak.
Közben a cigány kolónia területén gombamód szaporodnak engedély nélkül, községtulajdonú telekre felhúzott házak.
A magyarság Apácán védekező álláspontra helyezkedett. Nem hisznek abban az emberek, hogy az etnikai arány még megfordítható a magyarok javára. Az értelmiség igyekszik menteni, ami menthető, mert elképzelhető, hogy a következő választások után már cigány elöljárói lesznek a falunak.
(DunaTV - Erdély Ma nyomán)


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready