2017. október 21., szombat, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:58 Madrid kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és az előrehozott parlamenti választásokat20:44 Kellemesen elbeszélgetett Kurz és Strache20:28 Lavrov az USA-nak: vigyétek el atomfegyvereiteket Európából! 20:06 Egymillió eurót ajánlott fel a máltai kormány annak, aki segít felderíteni, ki gyilkolta meg az ellenük nyomozó újságírónőt19:31 "Most magyarkodj, te rohadék!" - már szabadult a vecsési jobbikos családra támadó cigány; a börtönvellneszben boxedzéseket tartott19:07 Két gyerek is szén-monoxid-mérgezést szenvedett Lentiben18:36 Gyöngyösi vs. Szigetvári a KO béruniós különkiadásában17:58 Irán ellen uszítaná Szaúd-Arábiát és Irakot a Rijádba érkező amerikai külügyminiszter17:27 Újabb településről űzték ki Rumcájszékat a szíriai kormányerők17:00 Öngyilkos merénylő repített levegőbe legalább 15 afgán katonát Kabulban16:40 Gérard Depardieu: A franciáknak végük - a tegnapi kisebbség lett a mai többség16:13 Az Andrássy úton "blokkoló" házaspárt fogtak el a terézvárosi rendőrök15:52 Erzsébetváros: társasházban szórakozókkal vitatkozott össze a gáz-riasztó fegyvert használó férfi15:40 Késes támadás történt Münchenben: a tettes zavart elmeállapotban volt, nincs itt semmi látnivaló15:26 Halálra gázolt egy férfit egy furgon Encs és Gibárt között, majd elhajtott a helyszínről
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Videók ::

Apáca: egy erdélyi falucska elcigányosodásának szomorú története

Reklám

A Brassó megyei faluban a legutóbbi népszámlálás nem hivatalos eredményei szerint a 2995 főből csak 1220 magyar. Száz évvel ezelőtt még egyetlen cigány sem élt a faluban. A rendszerváltáskor 500-an, ma pedig már háromszor ennyien vannak.

1600 fős cigány kolónia él itt, közülük egy sem beszél cigányul. A népszámláláskor 500-an vállalták cigány származásukat, a többiek románnak tartják magukat, mert román az anyanyelvük. Többségük frissen betelepedett, oda házasodott.
Egyik húszéves cigányasszony az éjszakai mínusz 10 fok ellenére egy szekrényben alszik férjével és gyermekével, a házuk egy hónapja égett le. Még van egy gyereke, őt befogadták a nagyszülők. A nagymama saját gyermekivel és az unokával együtt tizenhárom szájat etet, egyik gyerekét szondán keresztül táplálja. A nagyobbak ágyban, az apróságok földön alszanak, így szorult küszöbön kívül a lánya.
Reggel kilenc órakor az utcáról csak az iskoláskorúak hiányoznak. A férfiak zsebre dugott kézzel állnak és panaszkodnak.
Egyik asszony a Duna Televízió segítségét kérte. Azt mondta, hét unokát nevel. Lánya Olaszországban dolgozik, aki fél éve ráhagyott egy újszülöttet is.
Egy másik asszonynak hét gyereke van. Férje is, ő is analfabéták. Legnagyobb fia tizenhat éves, nyolc osztályt végzett.
Apácán napirenden vannak a falopások, a helybéliek szerint az erdők felét már elhordták.
A településen egyetlen rendőr teljesít szolgálatot, napi nyolc órában. A legközelebbi rendőrőrs félórányira van a falutól.
A magyar polgármester rendrakás helyett hatalmas méretű sporttermet és labdarúgó pályát, valamint új iskolát épít a purdéknak.
Közben a cigány kolónia területén gombamód szaporodnak engedély nélkül, községtulajdonú telekre felhúzott házak.
A magyarság Apácán védekező álláspontra helyezkedett. Nem hisznek abban az emberek, hogy az etnikai arány még megfordítható a magyarok javára. Az értelmiség igyekszik menteni, ami menthető, mert elképzelhető, hogy a következő választások után már cigány elöljárói lesznek a falunak.
(DunaTV - Erdély Ma nyomán)


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready