Ingyenes román nyelvkurzust indít a Kolozsváron tanuló magyar egyetemistáknak az RMDSZ megyei szervezete, illetve mától kezdve önkéntes programot hirdetnek meg az érdeklődő fiataloknak, melynek keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a politika „boszorkánykonyhájába” – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Máté András, a szövetség megyei elnöke és Dimény Emese alelnök.
Utóbbi elmondta: a tervek szerint négy hétig tart az intenzív nyelvkurzus, a részvevők heti két 90 perces foglalkozásra számíthatnak. A képzés a tervek szerint március elején kezdődik, és április 8-án ér véget. Hozzáfűzte: azért döntöttek a képzés elindítása mellett, mert bebizonyosodott, hogy a magyar egyetemisták számára reális gondot jelent a román nyelv használata.
Mint mondta, a diákok körében végzett közvélemény-kutatásból kiderült, leginkább alap- és középfokú nyelvkurzusra van igény, felsőfokú képzésen kevesen vennének részt. Hangsúlyozta továbbá, nem a nyelviskoláknak akarnak konkurenciát teremteni, és főleg nem „tankönyvszagú képzést” akarnak nyújtani. Várhatóan 8 fős csoporttal indul el a tanfolyam, a résztvevőket három pedagógus oktatja. Máté András hozzáfűzte, még nem tudják pontosan, mennyibe kerül a nyelvkurzus a Kolozs megyei RMDSZ-nek, a tanárok bérét ugyanis még nem állapították meg. „Több üzletember elmondta, hogy szívesen alkalmazna magyarokat, de nem tudnak helyesen románul, és ez a cég szempontjából nem jó, mert az alkalmazottaknak valamennyi ügyféllel kiválóan kell tudniuk beszélni” – indokolta a tanfolyam szükségességét Máté András.
A parlamenti képviselő ugyanakkor bejelentette, mától indul az RMDSZ elsősorban fiataloknak szóló önkéntes programja is. A résztvevők pályázatírásokban, rendezvényszervezésben jutnak szerephez, illetve egy bukaresti jutalomkiránduláson vehetnek részt, ahol betekintést nyerhetnek a parlament és a minisztériumok hétköznapjaiba. Az érdeklődő fiatalok március 5-áig jelentkezhetnek.
A Kolozs megyei RMDSZ vezetője elmondta: eseménynaptárt készítettek, amely feltünteti a szövetség rendezvényeinek, programjainak időpontját és helyszíneit.
(Krónika)