A többdiplomás volt intézményvezető-helyettes jelezte az általa tapasztalt törvénysértéseket a Klik és a Kormányhivatal felé, cserébe már csak száz százalékban hátrányos helyzetű gyerekeket taníthat.
Frissítés: a Klik álláspontja:
Tisztelt Szerkesztőség!
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az alábbi helyreigazítást kéri a szerkesztőségtől a „Nekiment a Kliknek, ellehetetlenítették” című cikkel kapcsolatban.
A Gomba Levente Gimnáziumban a pedagógusok besorolása a törvényi előírásoknak megfelelően történt és történik. A Putnoki Tankerület a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) és a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet (a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról) szerint sorolja be a pedagógusokat. Az intézmény állami fenntartásba kerülése előtt az önkormányzatoknak lehetőségük volt például munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt megállapítani, illetve illetménykiegészítést, valamint különböző jogcímeken pótlékokat megállapítani és folyósítani. Az állami fenntartásba kerülést követően ezek az összegek nem kerültek azonnal visszavonásra. A pedagógus előmeneteli rendszer bevezetésével azonban új alapokra helyeződött a pedagógusok bérezése, új struktúrában jelennek meg a bérelemek is. Ez a módosítás szüntette meg az említett különbségeket.
A feladatellátás biztosítása érdekében óraadó pedagógus alkalmazása elkerülhetetlen az alacsony óraszámú tantárgyak esetében. Az Nkt. biztosítja a lehetőséget óraadó tanárok foglalkoztatására („4. § 21. pontja óraadó: megbízási szerződés keretében legfeljebb heti tíz óra vagy foglalkozás megtartására alkalmazott pedagógus, oktató,”)
Amennyiben a foglalkoztatás nem a törvényi előírásoknak megfelelően történik, a KLIK az eset kivizsgálását el fogja végezni.
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
sajtóiroda