/Bővített hír/
Jobbikos lett Siófok független polgármestere? Miért keres Vona Gábor folyamatosan strómanokat Orbán Viktor körül? Levadászhatók-e az offshore-lovagok?
Vona: alaptörvényben kell rögzíteni a kvóta elutasítását
Egy ügy, az antikorrupciós harc hoz össze bennünket – értékelte Vona Gábor, a Jobbik elnöke Lengyel Róbert siófoki független polgármester lépését az N1 TV Vona7 című műsorában. Mint ismert, a Balaton-parti város polgármestere korrupcióellenes küzdelmével – az előző városvezetés elszámoltatása érdekében – csatlakozott a Jobbik hasonló célú mozgalmához. A Jobbik elnöke szerint a városvezető képes „a pártpolitikai mocsarat” túllépni és együtt dolgozni.
A miniszterelnökkel folytatott parlamenti csörtéről szólva Vona Gábor hangsúlyozta, a kormányfő felé feltett kérdései nem az ő, hanem a magyar társadalom kérdései. Mint a vezető ellenzéki erő elnöke fogalmazott, „emberek millióit izgatja”, hogy miből gazdagodik Orbán Viktor közvetlen környezete. A pártelnök úgy vélte, lehet, hogy „a kassza Orbán Viktor kezében van”, sokan úgy gondolják, hogy miközben Mészáros Lőrinc gazdagodik, valójában a miniszterelnök gazdagodik.
A Jobbik elnöke szerint az offshore-botrányban vannak még a kormánypárthoz közel álló érintett személyek. Vona azt tapasztalta, ha az antikorrupciós harc során „bedobják a hálójukat és kihúzzák”, akkor mindig „ott ficánkol egy kisebb vagy nagyobb fideszes hal”. A pártvezető úgy látja, van a társadalomban egyfajta rezisztencia a korrupcióval szemben, de ellenzéki pártként minden ügynek nyilvánosságot kell adniuk.
A pedagógussztrájkról szólva Vona kijelentette, az „a józan ész oldalára állnak”. A pártvezető úgy látja, a konstruktív megegyezés lehetősége egyre távolabb kerül. Hangsúlyozta, kormányra készülő néppártként felelősségük felhívni a kormány és a tiltakozók figyelmét, hogy megoldást kell találni, mert a most kialakuló helyzetben azok lesznek a vesztesek, akikről az ügynek szólnia kellene. Konkrét javaslatok tekintetében viszont a tiltakozókkal értenek egyet – húzta alá Vona, mert véleménye szerint a kormány nem akar kormányozni, az egész évet a kvóta elleni népszavazásnak rendeli alá.
Utóbbira áttérve a pártelnök szerint nemsokára kiderülhet, hogy az vajon „csupán egy politikai kampány”, vagy komolyan gondolja-e a Fidesz a kvótaellenes harcot. Vona kijelentette, az a legfontosabb, hogy ne engedjenek a kvóta bevezetésének. Szerinte azonban a Fidesz „tötymörög”, hiszen két nap alatt képes volt a vasárnapi boltzárat visszavonni és azt a népszavazást „feleslegessé tenni”, a „saját szája íze” szerinti népszavazással viszont tematizálja a közéletet. A pártelnök hangsúlyozta, hogy a népszavazás lassú, van esélye, hogy nem lesz érvényes vagy eredményes, és 4 milliárd forintos kiadást jelent. Ezzel szemben – érvelt Vona – ha az Alaptörvényben rögzítenék a kvóta elutasítását, az gyors, nulla forintba kerül és „betonbiztos”.