/Bővített hír/
Vona Gábor szerint Oroszországgal és az USA-val is jó kapcsolatokra kell törekedni, ám a TTIP-t elutasítja. Az ugyanis szinte csak az amerikai multiknak kedvez, Európa érdekeit nem szolgálja. Gyurcsányékkal a koalíciót elképzelhetetlennek tartja.
Vona: Ha a Fidesz nem szavazza meg javaslatunkat, az azt bizonyítja, a király meztelen
„Nemhogy nem merült fel, ez teljesen elképzelhetetlen” – így reagált Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV Vona7 című pénteki műsorában arra a kiszivárgott hangfelvételre, melyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Jobbikkal való esetleges együttműködésről beszélt. A Jobbik elnöke hozzátette: nemcsak a DK-val, hanem a Fidesszel és az MSZP-vel, azaz a XX. század pártjaival sem kívánnak összefogni. A nemzeti radikális politikus megjegyezte, azzal, hogy a fideszes sajtó ezt a hangfelvételt felkapta, megpróbálja elterelni a figyelmet Matolcsy György, Polt Péter, Farkas Flórián, Andy Vajna, Habony Árpád és Mészáros Lőrinc körüli botrányokról.
A Külügyi Bizottság csütörtöki ülésére utalva, melyen meghallgatták Colleen Bell amerikai nagykövetet, Vona Gábor úgy fogalmazott: „Goodfriend úr után felüdülés volt Colleen Bell, persze a mérce nagyon alacsonyan volt”. A pártelnök úgy érezte, a nagykövet asszony párbeszédre törekedett. Vona leszögezte, az amerikai és a jobbikos álláspont között vannak komoly viták, ide sorolta Amerikának a geopolitikai szerepvállalását, de „bármily furcsán hangzik”, például az amerikai társadalomnak a korrupcióellenessége számára szimpatikus. A pártelnök szerint azokkal az államokkal, akiknek Kelet-Közép-Európában van érdekeltségük, jó kapcsolatokra kell törekedni, de „az irányt egy dolog adja: nemzeti érdekeinknek a megvédése”.
Az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) a politikus úgy vélekedett, „egy legyengült Európa torkán” le tudják nyomni ezt a szerinte veszélyes megállapodást, és szerinte az egyezmény nem az Európai Unió és nem is Magyarország érdeke. A Jobbik elnöke szerint az EU gyengeségét mutatja az is, hogy annak vezetése nem képes azt mondani, hogy most nem aktuális a TTIP-tárgyalás.
A beszélgetés során szóba került a migráció kérdésköre és körmendi incidens is. Vona Gábor kiemelte, pártja péntek délutáni tüntetését már korábban megszervezték, hiszen az elmúlt hetekben tapasztalható volt a feszültség Körmenden, komoly félelemérzet van az emberekben. A körmendi eset és az Európai Bizottság szolidaritási hozzájárulás néven megismert javaslata Vona szerint azt bizonyítja, hogy „az idő nagyon szalad, és nem nekünk dolgozik”. A pártelnök ismét hangsúlyozta: a legmagasabb szinten kell megvédeni az országot a kvótától, ezért szerinte a népszavazás felett eljárt az idő. Úgy vélte, az idejétmúlt, drága és bizonytalan referendum helyett a Jobbik biztos, azonnali és ingyenes megoldást javasol. Furcsának tartja, hogy a Fidesz vezetésének nincs érve arra, hogy miért nem támogatják saját álláspontjuknak Alaptörvénybe emelését. A Fidesz – vélte Vona – ennek révén próbálja elterelni a figyelmet a korrupcióról, az egészségügy és az oktatás tragikus helyzetéről, az elvándorlásról. A pártelnök ismertette: hétfőn napirenden lesz a kérdés, és leszögezte, ha a Fidesz nem szavazza meg a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát, akkor „azzal azt bizonyítja, hogy a király meztelen”, és a népszavazás számukra csak politikai kampány.