Mind Európa, mind hazánk, Magyarország valóságos demográfiai válságot él. Aggasztóan kevés gyermek születik. Úgy látszik, ez már az Európai Uniónak sem tetszik, megdöbbentő azonban az az összefüggés, ami miatt a csökkenő lakosságszámot kifogásolják.
Erre mutat rá az a bizarr mondat, amelyet Morvai Krisztina idézett a kereskedelem jövőbeli stratégiájáról szóló európai parlamenti jelentésből: „...a demográfiai változások szintén kedvezőtlen hatással lesznek az Unió világkereskedelmi színtéren elfoglalt helyzetére; mivel az Uniónak a világ népességében való részesedése várhatóan a 2013 évi 7,1%-ról 2060-ra 5,3%-ra fog csökkenni.”
Erősen úgy tűnik, hogy kizárólag gazdasági okokból, a kereskedelem számára okozott problémák miatt nehezményezik az Európai Unió illetékesei a csökkenő gyermeklétszámot. Morvai arra biztatta őket: gondolkodjanak el, miért torzult el így Európa, miért nem kívánnak gyermekeket a világra hozni az európaiak. Rámutatott arra is: tarthatatlan, hogy az európai népesedési válságot egyre több migráns befogadásával próbálják „ellensúlyozni”.