A Jobbiknak van egy koncepciója arról, hogyan kellene megállítani a fiatalok elvándorlását – mondta Vona Gábor a Hír TV Egyesen című műsorának stúdiójában.
Zoom
A Jobbik frissen megválasztott miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy a bérunió kérdése lesz a kampányuk központi témája. „A bérek felzárkóztatása szerintem egy olyan kérdés, amely lényében minden mással összefügg. Minden egyéb kérdés levezethető a bérkérdésből, és minden egyéb kérdés visszavezethető a bérkérdésre” – fogalmazott. Példaként említette az elvándorlást, melyet az egyik legnagyobb nemzeti problémának nevezett, hogy egyszerűen egzisztenciális okok miatt menekülnek százezrével a fiatalok külföldre Magyarországról.
Hozzátette: az országhatáron belüli bérkülönbségek megszüntetése elleni politikai harcuk még nem zárja ki, hogy egyúttal az egész Európai Uniónak az átalakítását „tűzzék a zászlajukra”. „A bérunió ugyanis arról szól, sajnos a fideszes képviselők még nem olvasták el, úgy tűnik az eddigi reakciójukból, az arról szól, hogy az Európai Unió alapelvei közé vegyük be az egyelő munkáért egyenlő bér elvét. Amennyiben ez megtörtént, másnap nem fog úgy felkelni a nap, hogy ugyanannyit fognak keresni a magyar emberek, mint a nyugati, szerencsésebb uniós polgártársaik, de legalább a folyamat elindul” – húzta alá. Emellett kiemelte, hogy az elmúlt 13 évben, amióta Magyarország is tagja az uniónak, nem csökkent a szakadék a német és a kelet-közép-európai országok bérszínvonala között.
„Az elmúlt 13 évben, azoknak, akiknek ezzel foglalkozniuk kellett volna, a mindenkori magyar kormányfők, beleértve Orbán Viktort is, az olcsó munkaerőre építették a politikájukat, és nem pedig az európai bérekre” – fogalmazott.
Vona Gábor megismételte, akkor lenne a legboldogabb, ha Magyarország nem nettó kedvezményezettje lenne az uniónak, hanem befizető lenne, mert az azt jelentné, hogy a magyar gazdaság annyira erős, hogy képesek vagyunk az EU költségvetéséhez hozzájárulni. A kohéziós pénzek kapcsán pedig él a gyanúperrel, sőt, hogy „akár a külföldi multinacionális cégek, akár az itt lévő, sok esetben korrupt elitek egyfajta hallgatólagos megegyezés révén nem a gazdaság fejlődött, hanem ezeknek a gazdasági köröknek a profitja növekedett”.
A Jobbik közelmúltban napvilágot látott animációjával – amelyen Orbán Viktort, Rogán Antalt, Habony Árpádot és Mészáros Lőrincet lopással hozzák összefüggésbe – kapcsolatban elmondta: nem ő bólintott rá, ő is az interneten látta először, de neki tetszik. „Megbízom a munkatársaimban. Nagy párt már a Jobbik, és minden részlegnek vannak felelős vezetői, és én bízom az ő munkájukban” – fogalmazott. Szerinte már korábban is készültek hasonló termékek, nem stílusváltásról van szó. Hozzátette: ha valami sikeres, és van igény rá, akkor azt érdemes folytatni, de ők azért a kormányzásra készülnek, nem rajzfilmgyártásra.
(MNO - HírTV)