Úgy tűnik, kabátlopási ügybe akarnak keverni minket, akiktől ellopták a pártunkat - így reagált Novák Előd Jakab Péter nyilatkozatára, amikor a szóvivő azt mondta: Dúró Dórán keresztül került kapcsolatba a Jobbik a CEU alapítójával, Teplán Istvánnal. Szerinte a párt vezetése a jelenlegi döntéseit is a volt jobbikosok nyakába akarja varrni. A politikus beszélt arról is, hogy zajlott a Jobbikon belül a Simicska-pénzek elosztása.
"Dúró Dóra olyannyira nem volt döntéshozó helyzetben, hogy már 2016-ban lemondott a frakcióvezető-helyettesi, frakcióelnökségi posztjáról. Tehát ő ezekért a döntésekért nem tud felelősséget vállalni" - mondta az üggyel kapcsolatban. Hozzátette: a képviselőnő a Jobbik vezetőségének akarata ellenére sem volt hajlandó aláírni a CEU védelmében az alkotmánybírósági beadványt. Az akkori elnökségből Dúró Dóra mellett csak Volner János és Toroczkai László ellenezte a döntést - emelte ki.
Novák Előd elmondta: sokan elvesztették a közéletbe vetett hitüket a Jobbik balra tolódása miatt. Mint mondta: nincs mindenkinek bérelt helye a Jobbikból kilépők közül a Mi Hazánk Mozgalomban. Azt azonban megerősítette, hogy Volner János előtt nyitva áll a kapu. Szerinte, bár a politikus komoly mulasztásokat követett el, de mindig harcolt a Jobbik balliberális irányvonala ellen.
Mivel folyamatosan a Jobbikról kérdezik Novák Elődöt, jelezte: olyan ez, mint ha a még mindig a Fidesz eredeti útját járó egykori alelnöküket, Fodor Gábort kérdeznék Orbánék jelenlegi botrányairól. A Jobbik korábbi alelnöke ugyanakkor megérti az újságírókat, hogy jobb híján kérdezik őt, miután a balra tolódott párt vezetői ebben a pénzmosásnak tűnő ügyben félnek nyilatkozni, bujkálnak, a Jobbik gazdasági igazgatója pedig már be is nyújtotta lemondását.
A politikus elmondta: 2016-os kizárásának fő oka az volt, hogy Simicska Lajos elszámoltatását szorgalmazta, ezért pedig komoly kritikákat kapott Sneider Tamástól és Vona Gábortól. A Simicska-pénzek elosztása kapcsán azt mondta: nagyon sokan csak most jöttek rá, miben is vettek részt.
Novák elmondta: száznál is több jobbikosról tud, aki részt vett a pénzek elosztásában, ők a pártközpontból kapták az utasításokat.
"Úgy zajlottak néha a beszélgetések, hogy adhatok még néhány milliót? Hány milliót tudsz vállalni? Ezt szét kellett osztani az 500 ezer forintos határ alatt, mert onnantól kell nevesíteni, hogy ki a befizető" - mondta a politikus.
(echotv.hu nyomán)