László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom országos vezetőjének összefoglalója:
A medgyesegyházi történet sok évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza. Egy népes cigány família tartotta rettegésben és terrorizálta éveken keresztül a helyieket, egészen 2012 év elejéig.
Történt, hogy az említett év elején a Betyársereg és az akkori Szebb Jövőért Egyesület tagjai egy újabb erőszakos bűncselekmény-sorozat miatt segítségnyújtásra érkeztek a településre.
A nagy médiafigyelmet is kiváltó akkori események után nem sokkal alakult meg a Szebb Jövőért Egyesület helyi csoportja Tóth János vezetésével.
Az akkori új csapat, közösen a Vajda Norbert vezette magyarbánhegyesi SZJPE-csoporttal, állampolgári joggyakorlásuk és ezzel párosuló jó taktikai érzéküknek köszönhetően, szinte a teljes kiilleszkedett életvitelű „család” tagjainak segített abban, hogy különböző zártrendszerű intézményekbe sikerüljön nekik bekerülni.
Persze akkoriban az ottani rendőri erők ezt a sikert magukénak könyvelték el, annak ellenére, hogy a helyi SZJPE megalakulása előtt hosszú évekig garázdálkodhatott szabadon a bűnözésre berendezkedett csoport a településen.
Az immár három éve nyugalmasnak mondható kisvárosban azonban alig egy héttel ezelőtt egy fiatalembert támadtak meg a hajnali órákban. A hat támadóból három helyi és valószínűleg három Romániából érkezett cigány származású illető volt. Közülük az egyik - nem meglepő módon - a 18. életévét betöltvén, éppen egy intézetből került elő és tagja az előzőekben említett famíliának, de információnk szerint még egy másik támadó is „családtag”.
Egyikük az egymagában sétáló fiatalembernek kést szegezett a torkához, ő pedig ahogy ellökte a támadó kezét az állán megsebesült. Majd ezután ütlegelni kezdték, majd a földre kerülvén rugdosni.
A sértett fiatal egy magyar hazafi, aki nem mellesleg az egykori Szebb Jövőért Egyesület tagja volt, ezért az esetet társaimmal kiemelt figyelemmel kísérjük.
Mikor a hét elején Medgyesegyházára látogattunk, egykori társunk elmondta, hogy megtette a feljelentést és még maga sem tudja, hogy tudott akkor a támadás helyszínéről elmenekülni. De a lényeg, hogy sikerült.
A történet röviden ennyi, viszont a medgyesi lakosok attól tartanak, hogy az esetnek nem lesz következménye a hivatalos szervek részéről.
Ezt az is alátámaszthatja, hogy az eset kapcsán kifejezetten együttműködő és a probléma megoldására törekedő helyi polgármesternek az ottani rendőri vezető igyekezett elbagatellizálni a történteket.
Illetve többen suttogják Medgyesegyházán, hogy valami kapcsolódási pont van az említett rendőr és a társadalmi normák betartására képtelen, és újra garázdálkodó csoport tagjai között.
Ennek ellenére bízunk benne, hogy a mezőkovácsházi rendőrkapitányság mindent elkövet annak érdekében, hogy a mostanában nyugalmas kisvárosként számon tartott Medgyesegyházán ne szabaduljanak el az indulatok és a támadók mielőbb a bíróság elé kerüljenek.
Fontosnak tartom továbbá leszögezni, hogy Dél-Békésben a jogkövető állampolgárok önvédelmi reakciói már feléledtek és nem hajlandóak többé eltűrni senkinek az agresszív és megfélemlítésre irányuló cselekedeteit.
Ennek bizonyítéka, hogy a térségben közel száz aktivistánk áll készen arra, hogy segítse érvényesíteni a nyugodt életre vágyó állampolgárok jogait és természetesen arra is, hogy állampolgári jogi keretek között segítse, vagy elősegítse a hivatalos szervek eredményes munkáját.
Kapcsolódó: