"Nehéz elhinni, hogy a 21. században bárki is ekkora közömbösséget tanúsítson a törvények betartása iránt, hogy a következményektől való félelem nélkül ilyen módszerekkel szerezzen érvényt akaratának” – panaszolta el Bencze Attila homoródszentmártoni önkormányzati képviselő, akit múlt héten fényes nappal megvert két férfi.
Zoom
A képviselőt annak a cigány családnak a tagjai támadták meg Székelyudvarhelyen – kilenc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva az áldozatnak –, amely legalább egy évtizede rettegésben tartja Udvarhelyszéket és a Homoród mentét.
A Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip megerősítette, hogy a szerdai "incidens" következményeként bántalmazás címén folytat kivizsgálást a rendőrség. A tanácsost – aki az Erdélyi Magyar Néppárt homoródszentmártoni elnöke – egy székelyudvarhelyi cég udvarán támadta meg apa és fia, az 58 éves "Ö. I." és a 35 éves "Ö. G.", aki a hírek szerint a közelmúltban a székelyudvarhelyi Termés utcában csendőrök bevetését is "kiérdemlő" Gábor Dénes feleségének testvére és annak fia.
Bencze Attila elmondása szerint két ürügye is lehetett az egyébként térfigyelő kamera által is rögzített verésnek. "Egyik az, hogy képviselőként már többször is a közösség érdekeit kellett védenem velük szemben. Utoljára a szentpáli cukrászdában kötöttek belém, de számukra az nem jól jött össze, mert mellém álltak a közösség tagjai. Úgy gondolom, agresszióval próbálják palástolni beilleszkedési problémáikat, s ez ilyen összetűzésekhez vezet" – magyarázta Bencze.
A másik ürügynek a képviselő azt tartja, hogy ellenezte, végül pedig a közösség élére állva sikerült megakadályoznia azt az ingatlanvásárt, amely révén a falu lakosai kétszeres áron vették volna meg Ötvösék házát, csak azért, nehogy odaköltözzön az udvarhelyi Termés utcai Gábor család. Ha száz ürügy lett volna, és mind a száz jól megalapozott érv lenne, akkor sem ez a megoldás, mint ahogy nem volt az a közösség részéről sem a recsenyédi ház felgyújtása – hangsúlyozza a képviselő.
A felemlegetett incidens 2010-ben történt – a helyiek így álltak bosszút a Gábor családon. A problémák azonban jóval korábban elkezdődtek: már 1999-ben Szombatfalváról is kilakoltatták Gáborékat.
Amint egy tavaly őszi udvarhelyi lakossági fórumon elhangzott, a közösségek, amelyekben eddig éltek, törvényesen vagy akár a törvényt megkerülve kiutasították őket, mert Gáborék nem tudtak beilleszkedni, nem tudtak megfelelni az alapvető együttélési normáknak, szabályoknak és törvényeknek. Az elmúlt négy évben a család ellen felhozott vádak között lopások, fenyegetések, zsarolások, ütlegelések és testi sértések egyaránt szerepeltek. A legalább száz hivatalos feljelentés zömét azonban – nyilván fenyegetés hatására – visszavonták.
Gábor Dénes és családja a közelmúltban Udvarhelyen, a Termés utcában élt és – a helyieket idézve – garázdálkodott. Márciusban három illegálisan felépített ingatlant bontatott le a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal a Termés utcában: a helyszínt mintegy 25 csendőr és helyi rendőr biztosította, ugyanis a Gábor család finoman szólva nem hagyta szó nélkül a bontást.
Zoom
Zoom
Miközben az udvarhelyieknek nap mint nap meggyűlt a bajuk a beilleszkedni képtelen szomszédokkal, máshol is "kísértett Gáborék réme". Az utóbbi időszakban ugyanis több településen is felmerült egy-egy eladó ingatlan kapcsán, hogy azt a székelyudvarhelyi Termés utcában lakó Gábor család venné meg, netán oda is költözne.
Hogy Gáboréknak tényleg szándékukban állt-e elköltözni, vagy csak üzleti fogásként "szórták" minél szélesebb körben a költözés hírét, nem tudni, tény viszont, hogy már több ingatlannal kapcsolatban szóba hozták a családot – volt, ahol üzlet is köttetett a helybéliekkel, hogy biztosan "jó kezekbe" kerüljön az ingatlan. Emiatt "sikerült" duplájára felverni Ötvösék homoródszentpáli házának árát is, ám az igazságtalan adásvételt végül Bencze Attiláék megakadályozták, amit egy kiadós veréssel "háláltak meg" az üzletet elbukó rokonok.
Az eset kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete állásfoglalást tett közzé, amelyben támogatásukról biztosítják Bencze Attilát.
"Elítéljük a megtörtént erőszakos cselekményt, és arra kérjük az igazságszolgáltatási intézményeket, kezeljék kellő komolysággal társunk bántalmazásának ügyét, hogy a tettesek minél előbb kapják meg büntetésüket. Úgy tapasztaljuk, hogy a rendőrség, az ügyészség kulturális okok miatt elnézőbb, hisz amúgy is zsúfoltak már az ország börtönei. Az igazságszolgáltatás kiskapuit kihasználva a család tagjai kinevetik a bíróság tevékenységét, és tovább fenyegetőznek annak épületében – áll a Jakab Attila, az EMNP Hargita megyei szervezetének elnöke által aláírt közleményben.
– Ezt hozta Székelyföldnek az elmúlt 25 »demokratikus« esztendő és az emberi jogok tiszteletben tartására oly büszke Európai Unió. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, előreláthatóan egyre gyakoribbak lesznek az ilyen és ehhez hasonló esetek, ezért kell most és minden alkalommal egységesen és határozottan fellépni, véleményt nyilvánítani."
(Krónika nyomán)