Kikerült az uniós elszámolásból az Országos Roma Önkormányzat irányításával zajlott botrányos, Híd a munka világába program – tudta meg a Magyar Nemzet. Ennek értelmében teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta a felzárkóztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintot. Ha a cigány szervezet nem tudja visszafizetni a pénzt, az adófizetők állják a csillagászati összeget.
Egyre több jel utal arra, hogy a magyar adófizetőknek fájhat a legjobban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajlott Híd a munka világába program.
Az uniótól meg sem próbálták lekérni, annyira cigányútra ment
A Magyar Nemzet megtudta: a program során annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy – az eredeti tervek ellenére – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meg sem kísérelte lehívni a projektre rendelkezésre álló európai uniós forrást. Ez pedig azt jelenti, hogy a cigányok által elvert 1,6 milliárd forint a magyar költségvetésből hiányzik. A humántárca márciusban jelentette be, hogy a programban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, és elállt a támogatási szerződéstől, egyben jelezte azt is, hogy a felhasznált teljes összeget vissza kell fizetnie az ORÖ-nek. Kiderült azonban, hogy az Emmi szigora csupán látszat.
Zoom
Kirívó méltányosság
A cigány önkormányzat kirívóan méltányos feltételek mellett törlesztheti adósságát. Bár a kormány 12 havi részletfizetést engedményezett az ORÖ-nek, a részleteket nem egyenlő részekre osztva – havonta több mint 130 millió forintonként – kell megfizetnie. Az Emmi és az ORÖ közt létrejött megállapodás alapján a cigány szervezetnek a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. Ám erre aligha van esély.
Nem is akarnak fizetni
Ráadásul bizonyos jelek arra utalnak, hogy az ORÖ vezetésének nem is áll szándékában kiegyenlíteni a teljes tartozást. A cigány önkormányzat ugyanis a legutóbbi közgyűlésén átadta a programban vásárolt ingatlanjait az általa létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek. Ez azért érdekes, mert korábban Balogh János elnök a lapnak azt mondta, a szóban forgó irodák fedezhetik a tartozásuk egy részét. Noha ő 8-900 millió forintra becsülte az épületek értékét, valójában az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a programban. Ám ez az ingatlanfedezet sem áll már az ORÖ rendelkezésére. Ez pedig újabb kérdéseket vet fel, többek közt azt, miért nézte tétlenül a humántárca, hogy a szervezet átadja értékesíthető vagyonának nagy részét egy másik szervezetnek.
Farkas érinthetetlennek látszik

A Híd a munka világába program miatt egyébként tavaly május elején rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja ismeretlen személy ellen, ám eredmény ebben az ügyben sincs. Csak összehasonlításképpen: a némileg bonyolultabb Quaestor-üggyel körülbelül egy időben indult nyomozás az ORÖ-nél, ugyanakkor a brókerbotrányban már vádat emeltek, 5458 rendbeli csalást és sikkasztást állapítottak meg, és több mint 2500 oldalas vádirat készült. Igaz, abban az ügyben nem az adóhatóság, hanem a Fővárosi Főügyészség járt el. A NAV az ORÖ esetében június 24-ig hosszabbította meg a nyomozást. Az ügy kipattanása óta záporoznak a feljelentések, ám Farkas Flórián miniszterelnöki biztos – aki a pénzek jelentős részének elköltése idején az ORÖ elnöke volt – érinthetetlennek látszik.
(MN nyomán)
Kapcsolódó: