A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy "fiatal férfival" és annak nagybátyjával szemben - közölték honlapjukon.
Zoom
Képek és videó: Police.hu
Az elkövetéskor 19 éves cigány már komoly munkatapasztalattal rendelkezett, hiszen 2017. május 22-én szabadult a börtönből. Ezt követően jövedelemmel, munkahellyel természetesen nem rendelkezett, hajléktalan életmódot folytatott, és a sértett tatabányai lakásával szemben lévő garázsban húzta meg magát. Az elkövető rendszeresen bejárt az egyedül élő, 87 éves asszonyhoz - akinek ez lett a veszte -, tőle cigarettát és kisebb összegeket kért.
A tél közeledtével a cigány szeretett volna valamilyen fűthető szállást találni, ezért megkérte a nagybátyját, hadd lakhasson náluk. Az idősebb férfi a szállás fejében pár ezer forintot kért a rokonától, akinek nem volt pénze, ezért a nagybátyja rávette őt arra, hogy a közelben lakó sértettől – szükség esetén erőszak alkalmazásával – készpénzt szerezzen.
Zoom
Hősünket nem kellett sokat biztatni, 2017. október 1-jén reggel magához vett egy sörösüveget, majd mindketten a sértett lakásához mentek. A nagybátyja a közelben várakozott, míg ő a nyitott kertkapun és a lakásajtón keresztül besurrant. Szó nélkül odament a széken neki háttal ülő asszonyhoz, és kétszer a sörösüveggel, majd többször ököllel, nagy erővel megütötte, illetve lábbal megrúgta a fejét, továbbá testszerte bántalmazta.
Ezt követően az asszony konyhai szekrényben lévő pénztárcájából kivett 5000 forintot, összesöpörte a sörösüveg szilánkjait, a szemetesbe dobta, majd a vérző sértettet magára hagyva kiment a lakásból.
Az idős asszony még ki tudott jutni a ház elé az udvarra, ahol összeesett, így a szomszédok hívták a mentőket.
Hazánk erőtartalékai a pénzt egymás között elosztották, a magyar asszony pedig a kórházba szállítását követően, 2017. október 3-án belehalt a bántalmazásba.
A főügyészség a fiatal cigányt minősített emberölés bűntettével, míg társát – aki a gyilkosságban nem vett részt – felbujtóként elkövetett, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádolja.