A büntethetőség korhatára igen súlyos bűncselekmények esetén nem 14, hanem a 12. életév betöltése, ezért emelhetett vádat Nyíregyházi Járási Ügyészség csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt, azzal a három fiúval, köztük egy 13 évessel szemben, akik tavaly ősszel egy fogyatékkal élő nőtől szereztek néhány ezer forintot.
Zoom
És ezzel a képpel illusztrálta a hírt a megyei lap. Hát pont így szoktak kinézni a gyermekként rabló-kifosztó, fiatalként már gyilkoló-erőszakoló (gyakran ebben a sorrendben) erőforrásaink...
A három fiatal 2021 novemberében egyikük lakásán tartózkodott, amikor a 21 éves férfi felvetette, hogy a gyermekét meg szeretné látogatni a nyíregyházi kórházban, de nincs rá pénze. A gyermekkorú ekkor elmondta két társának, hogy ismer egy beteg nőt, akitől már korábban is kért és kapott pénzt.
Már sötétedett, amikor a vádlottak együtt indultak el a sértett lakására, ahová a felnőtt és a gyermekkorú vádlott bement, a fiatalkorú társuk pedig az utcán figyelt.
Először almát kínáltak megvételre a nőnek, aki nem akart almát venni, ezért a gyermekkorú azt mondta a sértettnek, hogy tartozik neki 20 ezer forinttal, és ha nem adja meg, elviszik a beltéri egységet és a mobiltelefonját. A nő még ekkor sem adott pénzt, ezért a felnőtt korú vádlott a szekrényekben keresgélni kezdett, és a sértett ruhái alatt megtalálta a nő pénztárcáját, melyből kivett 7 ezer forintot. A zsákmánnyal a kerítésen átmászva távoztak a fiatalok.
Az ügyészség kifosztás minősített esete miatt emelt velük szemben vádat, és amennyiben beismerik a cselekményt és lemondanak a tárgyalásról úgy a fiatalkorú és a felnőtt vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést, a gyermekkorúval szemben pedig próbára bocsátást indítványoz - olvasható a fiatalokká és gyerekekké vedlett büdös cigánybűnözők esete dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője közleményében, melyet a Szon.hu tárt a sorok között olvasni kényszerülő nagyérdemű elé.
Hogy milliós kártérítés jár-e a kis csínytevőknek alanyi jogon, vagy azért azt még meg kell igényelniük, nem szól az ügyészségi történet.
(Kuruc.info)