Tisztelt Szerkesztőség!

25 évig a BRFK munkatársa voltam, ebből 20 évig bűnügyi nyomozóként teljesítettem szolgálatot.Az egyik budai kerület akciós, majd rablási nyomozója voltam.  A XI. kerületről, az egyik bűnügyileg legjobban fertőzött kerületről van szó. A kerületben a 90-es évek elején jelentősen visszaesett közterületi rablások, emberölések és egyéb bűncselekmények száma. Megvallom, nem bántunk kesztyűs kézzel a bűnözőkkel. Az akkori akciócsoport legendás volt a keménységéről. Nem is akarok célozni arra, hogy a bűncselekmények elkövetőinek milyen bőrszíne volt.

Akkoriban olyan mértékben esett vissza a kerületben a közterületi bűncselekmények száma, hogy az szemet szúrt a nyomozóügyészeknek. Dr. Túri András - jelenleg államtitkár - nyilatkozta, hogy a kerületben vizsgálatot kell indítan,i mert sok cigány arról panaszkodik, hogy nem fogadták őket kávéval a kerületi zsaruk. 

Azt nyilatkozta a Mai Nap című szennylapnak kettő oldalon át, hogy a kerületben billiárd-dákóval, baseball-ütővel és egyéb nyalánksággal fogadják a helyi zsaruk a kisebbséget.

Nem volt igaza, mert mással is fogadtuk őket, olyannal, hogy azt mondták, hogy a kerületbe - amíg élnek - nem teszik be lábukat.

Nos, Túri András és nyomozóügyész barátai mindent elkövettek, hogy a kerületből WC-csészét csináljanak. Ez sikerült is, a rendőrök megrendültek, a cigányok fellendültek. Amíg a rendőrök ellen folytak az ügyészségi és bírósági eljárások, addig szépen a tetten ért cigányok már azzal fenyegetőztek, hogy feljelentik a rendőrt, mert túllépte a hatáskörét, bántalmazta őket.

Túri András és az általa vezetett ügyészség futószalagon folytatták az eljárásokat a rendőrök ellen, ennek az lett a következménye, hogy a kerületi kapitányt, Győri Imre ezredest leváltották, és helyébe Dr. Lapid Lajost ezredes nevezték ki.

Lapid ezredes első és legfontosabb intézkedése az volt, hogy az akciócsoport közterületi jelenlétét olyan mértékben korlátozta, hogy akkor mehetett ki az akciócsoport a kapitányság épületéből, ha bűncselekmény történt. Tehát, nem megelőzni akarta a bűncselekményeket, hanem utánuk menni.

Az ezredes kijelentette, hogy amíg ő a kapitány, addig itt nem lehet rendőri túlkapás, az akciócsoport arra való, hogy a bűncselekmény helyszínén megjelenjen. Miután áldásos tevékenységével végzett, főkapitány-helyettessé nevezték ki.

Az új kapitány Vajthó Gábor ezredes lett. Vajthó ezredes azon az állásponton volt, hogy aki bűncselekményt követ el, az bűnhődjön. Ő volt az első rendőrkapitány az országban, aki egy újságban nyilatkozva kimondta, hogy cigány elkövetők vannak a közterületi bűncselekmények hátterében. Ő volt az, aki akkor harcot vívott a kerületi cigány kisebbség képviselőivel kijelentése miatt. Ő volt az az első, aki ennek ellenére vállalta véleményét, s megvédte minden támadástól. Azután le is váltották. Lapid ezredes közel öt éves tevékenysége után leváltották azt a kapitányt, aki tenni akart valamit a kerület rendjéért.

Hosszú szünet következett. Több év.  Megérkezett Dr. Czellér Ferenc r. ezredes. Fiatalember nagy ambíciókkal. Be is váltotta őket. Kőkemény volt, megkövetelte a rendet mind a testületben mind az utcán. Ő volt az első kapitány, aki ugyanúgy érezte a rablás áldozatának baját, ugyanúgy együtt élt a nyomozással, ugyanúgy számon kérte az egyes ügyek állását és mindig elszámoltatta az előadót, és tájékoztatást kért a nyomozások állásáról.

 Ő volt az, aki rendbe tette a széthullott XI. kerületi rendőrkapitányságot és évekig következetesen vezette. Pontosan tudta, hogy a bűncselekmények elkövetői milyen " bőrszínűek ". Tudta, hogy hol bukkannak fel ezek a színes egyének, és azt, hogy milyen fontos az akciócsoport jelenléte a kerületben. Hiszem, Ő volt a XI. kerület legjobb rendőrkapitánya.

Most van megint egy kapitány, Czellér ezredes nyugdíjba vonult. Kellett neki. Azt mondják, hogy a kerület újból letérdelt. Mármint rendőri szempontból. Ismét színes egyének dominálnak. Az emberek félnek, nem mernek szólni. Nem baj, mert a legfontosabb, hogy a bűnjelgyegyzék elkészüljön.

A kapitányságon olyan alparancsnokok és kapitány van, akik nem képesek feladatuk ellátására. Vagy csak alibiemberek. Amíg ebben az országban a rendőrség felső- közép-, és alsó szintű vezetői adminisztrálnak, statisztikákkal játszanak, nem lesz rend. Akkor sem lesz rend, ha a rendőr jobban fél a bunkó főnökétől mint a cigánytól.

Ha Lampert Mónika belügyminiszter megyéje nyomására nem szüntette volna meg a rendőrségi szakértők állományát csak azért, hogy civilek is szakértői pénzekhez juthassanak, ha évről évre nem szerveznék át a rendőrséget, akkor talán lehetne itt valami.

Amikor minden valamirevaló modern rendőrség saját szakértőire támaszkodva elemzi az egyes bűncselekmények nyomait, akkor sokkal gyorsabb a  nyomok kielemzése.  Nálunk ezt kiszervezték, nehézkes. Hivatalosan egy daktiloszkópiai  (ujjnyom)  vizsgálatra is több hetet kell várni, nem beszélve a rendőrségi patológiai vizsgálatról egy gyanús haláleset ügyében, hiszen megszüntették. Nincs a magyar rendőrségnek hivatalos nyom-, tárgy-, eszköz-, ékszer,- orvos,- pszichológus és egyéb szakértője sem.

Egyáltalán nincs szakértője, csak azért, mert az akkori belügyminiszter, Lamperth Mónika ezeket egy törvény benyújtásával megszüntette. Csak azért, mert megyéjében a magukat szakértőknek valló civilek lobbiztak azért, hogy a - profi rendőrségi szakértők helyett, akik a fizetésükért dolgoztak - szakvéleményüket igen magas áron tudják benyújtani. Iszonyú pénzekről van szó. Nagyon megérte. A folyamatban lévő bírósági eljárásokban csak ezzel a törvénnyel az összes korábbi szakértői véleményt kukába kellett dobni. És a bírósági szakértői kirendelésnél zsírosabb üzlet nincs. Hát ezért csinálta ezt Mónika. Gondolják el, mekkora lett a rendőrség bűnügyi költségekre elköltött pénze. Évente milliárdokról van szó.

 A szentkirályszabadjai sorozatgyilkos kettő áldozata után levették a faluban élő férfiak DNS-mintáját. Beküldték a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézetbe. Nem csináltak ott semmit. Újabb kettő embert gyilkolt meg Ember Zoltán. Ezek után a Nemzeti Nyomozóiroda sürgetésére kettő hónap múlva elkészítették a DNS profilt, s azonnal kiderült, hogy ki a gyilkos. Még kettő embert kellett megölni ehhez. Ezt követően a rendőrség verte a mellét, hogy milyen hatékonyak. Hatékonyak pedig akkor lettek volna, ha az alap DNS profilokat elemzik. Utána lehet nézni.

Budapesten van egy profi DNS szakértó a Lenhossék utcai Kórbonctani Intézetben. Nem akarom leírni a nevét. Vele akar rivalizálni a Bszki szakértője, akinek 3 év kellet ahhoz, hogy egy ügyben véleményt mondjon.Ő annyira szakértő, hogy Szentkirályszabadján még kettő embert öltek meg ahhoz, hogy szakvéleményt adjon ki.

Nem akarok neveket leírni, nem akarom a tisztességes rendőröket lejáratni, de ez a helyzet.

Kuruc.info: nagyon szépen köszönjük mindezt – szép munka! A jövőben is várunk bármilyen, hasonló, leleplező jellegű anyagot.