Jogellenesnek ítélte a német Szövetségi Bíróság a Facebook egyik funkcióját, ezzel megerősítve két korábbi berlini ítéletet. A képernyő jobb oldalán felbukkanó "barátkereső" promóról van szó, ami kéretlen invitálásokat és bejelöléseket is eredményezhet.
A testület kimondta, hogy elfogadja a Német Fogyasztóvédelmi Szervezet által 2010-ben benyújtott keresetet, és bár 5 évvel később, de kimondta: megtévesztő marketinges húzásnak tartják a funkciót.
A Facebook "barátkereső" funkciója először felkéri a felhasználót arra, hogy engedélyezze a címjegyzékben szereplő összes személy e-mail címének "felhasználását". Ezek a címek tehát átmásolódnak a Facebook szerverére, és aki még nem Facebook-felhasználó közülük, rövid időn belül meg is kapja a saját névre szóló meghívóját.

A megtévesztő marketinggyakorlat alkalmazásának ügyében már két korábbi esetben is a Facebook maradt alul: Berlinben 2012-ben és 2014-ben is úgy döntött két bíróság, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a cég, s megsértette a német adatvédelmi szabályokat.
A Szövetségi Bíróság döntése kiemeli, hogy az e-mail adatbázisukat feltöltőket nem tájékoztatják, mire fogják felhasználni a tőlük szerzett kontaktokat.
Zoom
"Mi a helyzet a gyűlöletkeltő posztokkal?" - kérdezett rá Angela Merkel szeptemberben. "Hát igen, ezen dolgozni kell" - válaszolta Zuckerberg (bővebben a kapcsolódókban)
A Facebook németországi szóvivője elmondta, még nem kaptak hivatalos formában semmilyen ítéletet, de bármilyen válasz is születik, át fogják tanulmányozni az eredményeket, emellett felmérik, milyen következményei lehetnek a "barátkereső" funkciónak.
A Német Fogyasztóvédelmi Szervezet üdvözölte a Szövetségi Bíróság döntését, nyilatkozatukban pedig kiemelték: jó úton halad az igazságszolgáltatás, mivel a mostani győzelem segíthet kitaposni az utat a hasonló illegális hirdetési formák betiltásában.
(Híradó - Reuters)
Kapcsolódó: