Az Iránra kereskedelmi és politikai szankciókat elrendelő Washington most azt ajánlja a perzsáknak: ha nem ellenzik „az évszázad üzletének” is nevezett palesztin-izraeli megbékélési tervet, Amerika föloldja az iráni pénzek zárolását. Az ajánlatot a tegnap Teheránban tárgyaló Júszuf Bin ’Álávi Bin ’Ábdulláh, az Ománi Szultánság külügyminisztere közvetítette Mohámmád Dzsavád Zárif perzsa külügyminiszternek és Hászán Roháni elnöknek. Az omániakat Jared Kushner, Trump elnök veje és főtanácsadója kérte föl az „nagylelkű” ajánlat továbbítására – írja az IRNA iráni hírügynökség és a Má’áriv című izraeli újság.
Zoom
Júszuf Bin Álávi Bin Ábdulláh, ománi külügyminiszter (fotó: IRNA)
Tegnap Teheránban tárgyalt Júszuf Bin ’Álávi Bin ’Ábdulláh, az Ománi Szultánság külügyminisztere, aki a perzsa fővárosban megbeszélést folytatott Hászán Roháni iráni elnökkel és hivatali kollégájával, Mohámmád Dzsavád Zárif külügyminiszterrel. Az ománi külügyminiszter az ortodox zsidó Jared Kushner, Trump elnök főtanácsadójának üzenetét közvetítve közölte az irániakkal, hogy Amerika föloldja a perzsa pénzek zárolását, magyarán ellopását, ha Teherán abbahagyja az amerikai cionista zsidók kidolgozta, s mókásan „az évszázad üzletének” is nevezett palesztin-izraeli megbékélési terv ellenzését.
A postás szerepét betöltő ománi külügyminiszter azt is közölte teheráni vendéglátóival, hogy Nagy-Britannia olajszállítóhajó-cserét ajánl Iránnak, miután előbb London tartóztatott föl egy perzsa hajót a Gibraltári-szorosban, majd két héttel később válaszként az Iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti egysége kísért be egy brit hajót a Hormuzi-szorosból Bándár ’Abbász iráni kikötőbe. Az Iránhoz hasonlóan szintén a Hormuzi-szoros „őrének” számító arab Ománi Szultánság és Izrael kapcsolata az elmúlt másfél évben látványosan alakul. Előbb Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök látogatott el az Ománi Szultánságba - a kedves felesége és Joszi Kohén Moszád-főnök társaságában -, és folytatott megbeszélést Kábusz Bin Sza’íd esz-Sza’íd szultánnal. Legutóbb pedig a varsói „Irán-ellenes” csúcson a tegnap Teheránban tárgyalt Júszuf Bin ’Álávi Bin ’Ábdulláh ománi külügyminiszterrel folytatott megbeszélést az izraeli kormányfő.
Zoom
Kábusz Bin Szaíd esz-Szaíd ománi szultán a mászkáti palotájában fogadja Binjámin Netanjáhut (fotó: AP)
Nem hivatalosan „az évszázad üzletének” (egy 1983-as filmkomédia, a "Deal of the Century" címét kölcsönözve…) nevezte el Donald Trump az általa és cionista zsidók (David Messias Friedman, Jared Kushner és Jason Dov Greenblatt) által kiötlött izraeli-palesztin megbékélési tervet. A palesztinok torkán lenyomni kívánt „békeszerződés” lényege az, hogy a megszállt területek egy részén és a Gázai övezetben megalakulna egy palesztin entitás, ahol főleg amerikai befektetésekkel igyekeznének föllendíteni a gazdasági életet. Persze, szó nincs arról, hogy az Izrael által megszállt és bekebelezett Kelet-Jeruzsálem az új államalakulat fővárosa lenne - amint azt az ENSZ is javasolja -, hiszen Donald Trump Jeruzsálemet  több mint egy évvel ezelőtt nagylelkűen „odaajándékozta” a zsidóknak.
Az „üzlet” három cionista zsidó kidolgozója: Jason Dov Greenblatt, Jared Kushner és David Messias Friedman. Az egyik nagylelkű gazdasági ajánlat értelmében a Gázai övezetbe tengeren is lehetne árut szállítani (az 1 millió 800 ezer lakosú Gázai övezet már másfél évtizede izraeli tengeri blokád alatt van – H. J.) egy ciprusi kikötőn keresztül, amelyet viszont az izraeliek ellenőriznének. A palesztinok és a Közel-Kelet egyik térségi nagyhatalmának számító Szaúd-Arábia elfogadta az „üzlet” kezdeti változatát, de ismerve az izraeli politika törvényeket és egyezményeket figyelmen kívül hagyó sajátosságát, 2018 őszén követelte: Izrael tegyen előzetes nyilatkozatot arról, hogy be is tartja majd az „üzletben” vállalt kötelezettségeit. Izrael „természetesen” az ilyen nyilatkozat megtételére nem volt hajlandó, s ezért Washington befagyasztotta a béketervvel kapcsolatos egyeztetéseket.
Zoom
Mohámmád Hászán Roháni perzsa elnök és Júszuf Bin Álávi Bin Ábdulláh ománi külügyminiszter (fotó: IRNA)
A fentebb említett amerikai zsidók erre átdolgozták a tervet, s annak egy részét Jared Kushner 2019. február végén megismertette a sajtóval. A véres szájú cionista David Friedman, Amerika izraeli nagykövete egy hónappal később az AIPAC nevű, Izraelt támogató lobbista szervezet ülésén azonban  bejelentette: a béketerv értelmében Izrael továbbra is ellenőrzése (magyarul: megszállás) alatt tartja majd Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Jordán-völgyet… Újabb hónap elteltével, 2019 májusában az izraeli média kiszivárogtatta, hogy Izrael a polgári törvénykezés bevezetésére készül Ciszjordániában, abból a meggondolásból, hogy az ott létrehozott zsidótelepülések úgyis Izrael kezén maradnak.
A palesztin politikai vezetés már korábban, 2017 decemberében is elutasította a béketervet, miután Trump „elismerte” a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A palesztin politikai vezetés, élén Mahmúd ’Abbász elnökkel akkor kijelentette, hogy az izraeli-palesztin viszályban Amerika nem tisztességes közvetítő.
Zoom
David Messias Friedman, Jared Kushner és Jason Dov Greenblatt – ők mondják meg, mi jó a palesztinoknak… (fotó: FOZ)
Egyelőre azt nem tudjuk, hogy Irán rááll-e majd a London ajánlotta hajócserére. Ám abban szinte biztosan vagyunk, hogy a legtöbb arab ország által cserben hagyott palesztinoknak a perzsák még baksis (ez egy perzsa szó – H. J.) ellenében sem fordítanak hátat. Magyarán, továbbra is ellenzik a palesztinok alapvető érdekeit sértő, s Trump elnök által mókásan „az évszázad üzletének” elkeresztelt palesztin-izraeli megbékélési tervet.
Hering J. – Kuruc.info