Az ENSZ-főtitkár visszataszítónak nevezte pénteken az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet, amely Amerika-ellenes tüntetéshullámot váltott ki az iszlám világban. A muzulmánokat ugyanakkor nyugalomra és józanságra intette Ban Ki Mun.
A főtitkár szerint "semmi nem igazolja a gyilkosságot és a kegyetlenséget" – utalt az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni támadásra.
Bosszúból a film megjelenéséért iszlamista fegyveresek megtámadták szerdán az Egyesült Államok bengázi konzulátusát. A támadásban meghalt a Líbiában szolgálatot teljesítő amerikai nagykövet és három munkatársa, valamint két amerikai biztonsági tiszt és több líbiai őr.
"Úgy tűnik, hogy egy gyűlölködő, visszataszító film váltotta ki ezt az erőszakhullámot. Szégyen, hogy egyesek - visszaélve a szólás szabadságával - szándékosan szítják a vallási ellentéteket, és vérontást idéznek elő. De elítélendő az is, ha valakik haragot szítanak, mert ezáltal csak fokozódik az erőszak. Ebben a feszült időszakban nyugalomra és józanságra van szükségünk" - szögezte le Ban Ki Mun.
(MTI nyomán)