Irán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) tenné felelőssé az iráni atomlétesítmények ellen irányuló esetleges izraeli támadásért - mondta a perzsa állam atomenergia-ügynökségének vezetője az iráni állami Press TV-nek adott interjújában.
Ferejdún Abbászi Davani bírálta Amano Jukija NAÜ-főigazgatót, amiért néhány jelentést már a NAÜ kormányzótanácsának ülése és az éves közgyűlés kezdete előtt elérhetővé tett bizonyos cionista intézmények számára.
"Amano nem vette figyelembe kéréseinket, hogy adatainkat ne hozzák nyilvánosságra. Ha terrorcselekmények vagy katonai műveletek kárt tennének atomlétesítményeinkben, ezekért felelősséget kellene vállalnia" - hangsúlyozta Davani az izraeli fenyegetésekre célozva. Irán fölszólította Amanót, hogy a továbbiakban mellőzze a hasonló jelentések közzétételét a NAÜ jelenleg is folyó éves közgyűlésén.
A Londonban megjelenő al-Hajat című pánarab újságnak Ferejdún Abbászi Davani csütörtökön kifejtette, hogy az iráni atomenergia-ügynökség alkalomadtán hamis információkat közölt, hogy védje az iráni atomlétesítményeket.
Irán az elmúlt hét évben figyelemmel kísérte a brit külső hírszerzés (MI6) működését. A szervezet cionista ügynökök által meggyilkolt személyekről gyűjtött információkat - mondta. Davani szerint a NAÜ-nek köze lehet ezekhez a gyilkosságokhoz.
Ferejdún Abbászi Davani az éves közgyűlés előtt kedden megtartott beszédében annak a feltételezésének adott hangot, hogy terroristák és szabotőrök szivároghattak be a NAÜ-be, és titokban ők hoznak döntéseket. Emellett beszámolt egy állítólagos augusztus 17-i robbantásos merényletről, amelynek a fordói föld alatti atomlétesítmény volt a célpontja.
(MTI nyomán)