Ha megszűnik az Európai Unió (EU), az a háború veszélyével fenyeget - hangoztatta Nicolas Sarkozy francia exelnök helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban, üzletemberek előtt.
Az öthónapos pihenő után először a nyilvánosság elé lépő Sarkozy lebarnulva és háromnapos szakállal jelent meg hallgatósága előtt a Waldorf Astoria luxusszállodában, ahová a BTG Pactual brazil befektetési banktól kapott meghívást.
Az 57 éves konzervatív politikus a tavasszal tartott francia elnökválasztáson alulmaradt szocialista kihívójával, Francois Hollande-dal szemben. Mint New York-ban hangsúlyozta, nem ragaszkodik a politikusi pályához. "Én nem a politikát szeretem, hanem a cselekvést, a cselekvést a politikában vagy bárhol máshol" - mondta.
A német-francia kapcsolatokról szólva Sarkozy nem kertelt. "Németországnak és Franciaországnak nincsen más lehetősége, csak a közeledés. Ha nem közelednek egymáshoz, akkor harcolni fognak egymás ellen" - vélekedett.
A volt francia államfő előadása nem volt nyilvános, beszédének kivonatát a French Morning nevű internetes oldal tette közzé.
(MTI)