Míg a magyar válogatott románok ellen vívott meccsét rasszizmus ürügyén zártkapussá nyilvánították, és a FIFA is határozottan e tárgykörbe utalja a közel-keleti ország politikáját kritizáló szurkolói attitűdöt, addig a nemzetközi focivilág legnagyobb sztárjai közül többen egyértelműen jelezték: a palesztin felszabadítási mozgalom mellett állnak, és kritizálják az agresszív izraeli katonai politikát. Míg decemberben Eric Cantona nyilatkozott keményen, most Cristiano Ronaldo nyilvánult meg úgy, hogy annak talán nem lesz sportdiplomáciai következménye.

Történt pár napja, hogy a portugálok Izrael ellen vívott mérkőzése után Cristiano Ronaldo nem volt hajlandó a mezcserére, mert mezét egy palesztin weblapnak ígérte oda. Ronaldo már korábban is többször hangsúlyozta, mélységesen lesújtják a Gázai övezet ellen történő, sokszor az ott élő gyerekeket is büntető katonai akciók. Szavait tettek is követték, hiszen elárvereztette aranycipőjét, amelynek bevételét gázai iskoláknak ajánlotta fel. CR7 már korábban is kifejezte szimpátiáját a palesztin függetlenségi mozgalommal, hiszen már Manchesterben palesztin kendőben fotózkodott, illetve 2011-ben egyszer már árverésre bocsátotta focicsukáit, amelynek bevétele szintén ugyanott landolt.
Tán még nála is híresebb névrokona, a brazil focilegenda Ronaldo, aki szintén a Real sztárja volt egy időben, a béke követeként járt Ramallahban még 2005-ben. „Igazi nagykövet járt nálunk, a béke embere” – mondta róla az akkori palesztin miniszterelnök, aki olyan nagy szavakat talált elmondani egymás után, hogy Ronaldo, aki az ENSZ különleges „jóakarat-nagykövete”, elhozhatja Ciszjordánia számára a háború végét. Ronaldo még egy árvaházat is felavatott a megszállt területeken, ami az ő nevét vette fel. A játékos a Real Madrid minden labdarúgója nevében köszönte meg a vendéglátást és így fogalmazott: „Megígérem a palesztin népnek, hogy mindenkinek elmondom, hogy milyen csodálatos emberek élnek itt.” Ronaldo végül vette a bátorságot, és Izraelbe is átlátogatott, részt vett egy focimeccsen, ahol izraeli és palesztin vegyes csapatok játszottak egymás ellen.

Nemcsak a Madrid jelenlegi és régi sztárjai gondolkodnak hasonlóan, hiszen Kanoutét, vagy a világ legjobbjának tartott Leo Messit is lekapták már fotósok „Szabad Palesztinát!” feliratú mezben, sőt utóbbi főnöke, Rosell elnök a közelmúltban a többi között azért utazott Izraelbe, hogy felvesse egy Barca-meccs lehetőségét, amelyet a Szentföldön egy izraeli-palesztin csapat ellen vívnának. A közel-keleti békefolyamat segítése már régóta barcás ügy, hiszen 2005-ben szintén egy palesztin-izraeli vegyes csapattal játszottak a Nou Campban, a béke jegyében.
Szintén közelmúltbéli hír, hogy az európai topligák játékosai közül többen is tiltakoztak a jövő évi U21-es Európa-bajnokság ellen, amelyet Izraelben rendeznek. A nagy formában lévő Eden Hazard a Chelsea-ből, Yohan Cabaye, a Newcastle játékosa, és Abou Diaby (Arsenal) sok már társukkal együtt petícióban fordultak az UEFA-hoz, elítélve a torna házigazdáját, Izraelt a gázai övezetben zajló események, illetve két palesztin futballista tárgyalás nélküli fogva tartása miatt.

Korábban a Manchester United egykori kiválósága, a mostanában színészként jeleskedő Eric Cantona is nyílt levélben fordult a torna szervezőihez a palesztin játékosok őrizetbe vétele miatt. „A rasszizmus, az emberi jogok megsértése és a nemzetközi jog durva megsértése jelenleg mindennapos események ebben az országban. Itt az ideje annak, hogy véget érjen Izrael büntetlensége, és ott is ugyanazok a szabályok érvényesüljenek, mint amit a többi országtól is elvárunk” – szólt be Cantona is Izraelnek.
Prieger Zsolt - rangado.blog.hu