Az IMF görögországi missziójának vezetője szerint "haladást sikerült elérni" a "mentőcsomag" feltételeinek teljesítéséről folyó tárgyalásokon és valószínűleg meg is lesz a megállapodás a csomag következő részletének folyósításáról döntő hétfői Eurogroup-találkozó előtt.

"Nagyon jó eredményt értünk el. Reményeim szerint holnap (hétfő) reggelre az Eurogroup ülése előtt meg is lesz a megállapodás" - jelentette ki Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) görögországi missziójának vezetője vasárnap tudósítók előtt a görög illetékesekkel folytatott hosszadalmas tanácskozás után. Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter szintén annak a reményének adott hangot, hogy hétfőre sikerül megállapodásra jutni a kérdésben.
Görögországnak több ezres létszámleépítésben kell megegyeznie a közszférában a mentőcsomagot finanszírozó nemzetközi hitelezőkkel, az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF képviselőivel ahhoz, hogy megkaphassa a "mentőcsomag" esedékes 6,3 milliárd eurós részletét. Az IMF ezen kívül július végén hoz döntést 1,8 milliárd euró átutalásáról.
Augusztus közepén Görögországnak 6,6 milliárd euró lejáró három- és hathónapos kincstárjegyeket kell refinanszíroznia.
A folyósítási feltételek értelmében Görögországnak az év végéig 4000 fő állami alkalmazottat kell elbocsátania, 25 ezer közalkalmazottat kell áthelyeznie valamilyen más, "hasznos" területre, illetve 3500 helyhatósági alkalmazásban lévő rendőrt kell áthelyeznie a nemzeti fegyveres erőkhöz. Mindezeket a változtatásokat törvényben kell rögzíteni, ami hétfőn kerül a parlament elé.
A nemzetközi hitelezői hármas 2010 óta 240 milliárd eurót fordított az eladósodott ország működőképességének fenntartásába. A támogatás fejében Görögországnak gyökeres gazdasági és társadalmi reformok bevezetése és állami vállalatok privatizálása mellett kellett elköteleznie magát.
(MTI nyomán)