Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerte a világon - kivéve az Egyesült Államokat - mintegy százezer számítógépen helyezett el olyan kémprogramokat, amelyek segítségével azokat a komputereket is fel lehet törni, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva az internetre - írta elektronikus kiadásában szerdán a The New York Times című amerikai napilap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által átadott dokumentumokra hivatkozva.
Az NSA évek óta használja ezt a technológiát, amelynek lényege az, hogy a gépekbe vagy az USB-csatlakozókba beépített parányi adókészülékek rádióhullámokat bocsátanak ki.
Ezeket az elemeket többnyire az NSA ügynökei, a gyártók vagy maguk a gyanútlan felhasználók építik be a számítógépbe vagy csatlakoztatják hozzájuk. Az adóegységek jelét olykor a tőlük akár több kilométerre lévő, bőröndnyi nagyságú vevőkészülékek fogadják, majd továbbítják az adatokat az NSA-központokba.
Ezzel az eljárással az NSA fel tudta törni azokat a számítógépeket is, amelyeket az Egyesült Államokkal ellenséges vagy éppen partneri viszonyban lévő országokban a kémkedés és hackertámadások elleni védelemmel próbáltak ellátni.
Az amerikai kémszolgálat így egyebek mellett a kínai és az orosz hadsereg, az európai uniós kereskedelmi szervezetek, a mexikói rendőrség és drogkartellek, valamint a terrorizmus ellenes harcban részt vevő szövetséges államok, mint Szaúd-Arábia, India és Pakisztán számítógépes rendszerében is tudott kutakodni.
Arra vonatkozó adatok nincsenek, hogy a Quantum fedőnév alatt futó - legalább 2008 óta használt - programot az NSA az Egyesült Államokban is alkalmazta volna.
Az amerikai ügynökség adatai szerint a kínai hadsereg az NSA egyik leggyakrabban figyelt "áldozata". Az amerikai napilap emlékeztetett: Washington gyakran vádolta Pekinget azzal, hogy rendszeresen intéz támadásokat amerikai ipari és katonai célpontok ellen az esetek nagy részében azért, hogy titkos információkhoz és szellemi tulajdonhoz jusson.
Amerikai tisztségviselők tiltakozásukat fejezték ki, amikor kínai hackerek az NSA által használthoz hasonló kémprogramot helyeztek el amerikai vállalatok vagy kormányzati szervek számítógépeibe.
(MTI nyomán)