Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizmaszentelési misét mutat be, majd tizenkét testi és szellemi fogyatékosnak mossa meg a lábát - ezzel kezdődik az argentin egyházfő vezette második római húsvét.
A Róma püspökének számító Ferenc pápa csütörtökön megáldja és megszenteli a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat és a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát).
Nagycsütörtök délután az egyházfő a római Santa Maria della Provvidenza betegellátó központba látogat el, amelyet Carlo Gnocchi olasz pap alapított. Itt Ferenc pápa 12 betegnek mossa meg a lábát az utolsó vacsorát idézve, amelyen Jézus a tanítványai lábát mosta meg.
A Vatikántól közölt információk szerint Ferenc pápa kilenc olasz és három külföldi személynek mossa meg a lábát, akiknek egyike muzulmán. A legfiatalabb a 16 éves Osvaldinho, aki a Zöld-foki szigetekről származik és gyerekkorában súlyos balesetet szenvedett. A legidősebb a 86 éves olasz Angelica, aki szintén mozgásképtelen. Ferenc pápa tavaly Rómának ugyanebben a kerületében egy fiatalkori börtönben mosta meg tizenkét fiatal elítélt lábát. Nagypénteken Ferenc pápa az igeliturgiát vezeti a Szent Péter bazilikában.
Nagypéntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek. Az utolsó állomáson Ferenc pápa veszi át a keresztet.
A Colosseum és a vele szemben magasodó Palatinus-dombja közötti XIV. stáción elhangzó meditációk megírását az idén a pápa Giancarlo Bregantinire, a dél-olasz Campobasso-Boiano érsekére bízta, aki az olasz püspöki kar (Cei) szociális és munkaügyi bizottságának elnöke.
Bregantini szövege a mai világ problémáiról szól a gazdasági válság súlyos következményeitől a társadalmi elszigeteltség, a magány és a kiközösítés gyakori jelenségéig. A krisztusi passió jeleneteihez kapcsolódó meditációk érintik a munkanélküliséget, a bevándorlást, a háborúk áldozatává vagy a drog és alkohol rabjává váló fiatalokat, a magányos időseket, a túlzsúfolt börtönöket, a nők elleni erőszakot, a mérgező hulladékkal kereskedő és ezzel gyilkoló olasz szervezett bűnözést is. A személyes hangú és kortárs világ ellentmondásaival szembesítő szövegek Ferenc pápa beszédeinek nyelvezetét idézik. A Krisztus arca, az ember arca című meditációk a Vatikán honlapján olvashatók.
Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.
Vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.
(MTI)