Határozatlan időre elhalasztották Kisida Fumio japán külügyminiszter e hónapra tervezett oroszországi látogatását csütörtökön.
Bár a tokiói külügyminisztérium hivatalos közleménye szerint a lépés közös megegyezéssel, időpont-egyeztetési nehézségek miatt született, a Kyodo hírügynökség kormányzati forrásai szerint amögött valójában Tokió azon félelme áll, hogy a látogatás zavart okozna az amerikai-japán kapcsolatokban.
Megfigyelők szerint a bejelentés időzítése is ezt látszik alátámasztani, mivel a jövő héten Barack Obama amerikai elnök hivatalos látogatásra érkezik Tokióba, ahol többek között az ukrán helyzetről és Oroszországról is egyeztetni fog Abe Sindzó japán kormányfővel.
Japánt kellemetlen diplomáciai helyzetbe hozták az ukrajnai események. Abe Japán energiabehozatalának diverzifikálása miatt, illetve a két ország között a II. világháború óta húzódó területi viták rendezése céljából jó kapcsolatokra törekszik Moszkvával, aminek jele, hogy az elmúlt másfél évben ötször találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Ugyanakkor Tokió nem engedheti meg magának, hogy a Moszkvához való közeledése zavart okozzon a legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataiban. Emellett pedig azért is aggasztják Tokiót az ukrajnai események, mert attól tart, hogy ha a nemzetközi közösség gyenge választ ad Oroszország tetteire, az a Japánnal elmérgesedett szigetvitában álló Kínát is agresszívabb fellépésre sarkallhatja.
Ez utóbbira reflektálva Abe csütörtökön egy tokiói szimpóziumon azt mondta, hogy "nem lehet eltűrni a status quo erőszakos megváltoztatását" Ukrajnában, és az ottani történések az egész világ számára aggodalmat keltenek.
A japán külügy csütörtöki közlése szerint ugyanakkor Putyin tervezett japán látogatásának lemondása nem merült fel.