Francia vadászrepülők is részt vesznek április végétől a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében - jelentette be csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.
A francia kormány kezdetben négy Rafale típusú repülőgép telepítését tervezi - mondta Pascal Georgin ezredes, a vezérkar szóvivőhelyettese a védelmi tárca heti sajtótájékoztatóján.
Párizs március közepén jelezte, hogy négy gépet a katonai szövetség balti missziójának rendelkezésére bocsátana. Georgin szerint a NATO hivatalosan szerdán fogadta el a francia felajánlást.
Franciaország emellett április elején egy AWACS típusú, légtérfigyelő és ellenőrző repülőgépet bocsátott rendelkezésre Lengyelország és Románia légterének biztosítására.
Az Egyesült Államok januárban vette át a litván, a lett és az észt légtér ellenőrzését, májustól pedig Lengyelország folytatja a balti légtér ellenőrzésének irányítását a NATO keretein belül. A tervek szerint jövő januártól négy magyar Gripen vadászgép is járőrözik majd a balti államok felett.
(MTI)