Kijevnek "vitathatatlan bizonyítékai" vannak arra, hogy orosz katonák vannak Kelet-Ukrajnában – ezt mondta az ukrán miniszterelnök csütörtökön Kijevben. Arszenyij Jacenyuk azt ígérte, hogy az ukrán vezetők hamarosan nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat.
A kormányfő emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök előbb váltig tagadta, hogy orosz katonai csapatok lennének a Krímben, csütörtökön viszont nyilvánosan beismerte, hogy már a félszigeten március 16-én tartott népszavazáskor is ott voltak.
Jacenyuk szerint az egész világ tudja, hogy Ukrajna keleti megyéiben ott van az orosz hadsereg. "Egyetlen ember van a világon, aki még hiszi, hogy nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában, ez pedig Vlagyimir Putyin" – fogalmazott.
Közben az orosz elnök egy csütörtöki élő tévéműsorban elismerte: a krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak, hogy biztosítsák a félsziget lakosságának szabad véleménynyilvánítását, a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról pedig "részben a NATO bővítésének veszélye", Ukrajnának a szervezethez csatlakozása miatt született döntés.
(MTI)