Kevés olyan ország van, ahol nem a Facebook az első számú közösségi szolgáltatás, az egyik ilyen Oroszország. Ott a VKontakte a menő, amiről most az alapító, Pavel Durov azt mondja, hogy az egész Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli szövetségeseinek ellenőrzése alatt áll.

Durov személyes oldalán adott hírt arról, hogy eltávolították a VKontakte éléről. "A VKontakte mától teljesen Igor Szecsin és Aliser Uszmanov irányítása alatt áll." Uszmanov eredetileg fémipari mogul volt, az IT területére egy általa alapított céggel, a Mail.ru-val lépett be. Ezen keresztül folyamatosan növelte részesedését a VKontaktéban, ez egészen mostanáig nagyjából a részvények 10 százalékát jelentette. Szecsin a Putyin mögött álló erős emberek, a szilovikok vezető személyisége, a Rosznyeft nevű állami vállalat vezérigazgatója, sokak szerint az orosz elnök legközelebbi tanácsadóinak egyike.
"Orosz körülmények között egy ilyen fordulat talán elkerülhetetlen volt, de örülök, hogy hét és fél évig kitartottunk" – írja Durov. "Sokat tettünk, és ezek egy részét nem lehet visszacsinálni."
A VKontakténél történtek mutathatják, hogy a televíziót és a nyomtatott sajtó egy részét erős kézzel irányító Kreml mostantól az eddig jobbára békén hagyott internetes felületekre is jobban oda akar figyelni. Elemzők szerint ennek egyik fő oka lehet, hogy a 2011-12-ben lezajlott Putyin-ellenes tüntetéseket a főleg az interneten aktív ellenzék szervezte.
A százmillió felhasználót számláló közösségi oldal most 29 éves alapítója folyamatosan igyekezett a politikán kívül maradni, és, mint mondja, folyamatosan hárította az állam beavatkozási próbálkozásait. Épp a múlt héten írt arról, hogy az orosz ellenzéket támogató, illetve az ukrán történések ellen tiltakozó csoportok bezárására kapott utasítást, de nem teljesítette őket. Durov távozásának körülményei egyelőre nem tiszták. Már tavaly óta keringtek olyan pletykák, amik szerint az alapító folyamatos nyomás alatt áll, és próbálják rávenni, hogy adja el maradék, 12 százalék körüli részesedését, ez végül januárban történt meg.
Április elsején Durov azt írta, hogy elhagyja a céget, mert az új tulajdonosi kör már nem adja meg neki azt a szabadságot, amire szüksége van. Két nappal később azonban két posztban is arról írt személyes vkontaktés oldalán, hogy az egész csak április elsejei tréfa volt. A most hétfői orosz híradások szerint Durov valójában már március 21-én felmondott, és hivatalosan nem vonta ezt vissza, így a felmondás mától, azaz egy hónap után lépett érvénybe. Durov szerint valójában kirúgták, és az egészről csak a sajtón keresztül értesült. "A hírek alapján úgy tűnik, kirúgtak a VKontakte igazgatói állásából. Érdekes, hogy a részvényesek nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy közvetlenül megkeressenek, csak a sajtóból értesültem az egészről. Az igazgatótanács hirtelen úgy találta, hogy a felmondásom április harmadikán megtett visszavonása nem felel meg az előírásoknak (annak ellenére, hogy ezt korábban nyilvánosan elfogadták), így automatikusan ki vagyok rúgva."
A VKontakte szóvivője szerint Durov pótlásáról az igazgatótanács a következő, egyelőre még ki sem tűzött ülésén dönt majd.
Durov kedden már el is hagyta Oroszországot. Durov az amerikai TechCrunch számítástechnikai hírportál kérdésére közölte, hogy nincs Oroszországban, és nem is szándékozik visszatérni. A 29 éves férfi - akit Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai közösségi oldal alapítója után orosz Zuckerbergnek is neveznek - attól tart, hogy ez nem is lenne lehetséges, miután nyilvánosan elutasította a hatóságokkal való együttműködést.
(Index)