Tíz Apache helikoptert szállít az Egyesült Államok Egyiptomnak - erről Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter tájékoztatta egyiptomi kollégáját szerdára virradó éjjel.
Az Egyesült Államok támogatni kívánja az egyiptomi hatóságok terrorellenes tevékenységét, különös tekintettel a Sinai-félszigetre - indokolta Hagel az Apache helikopterek tervezett szállítását.
"Reméljük, az új helikopterek segíteni fogják az egyiptomi kormányt, hogy leszámoljon azokkal a szélsőségesekkel, akik fenyegetik az Egyesült Államok, Egyiptom és Izrael biztonságát" - ismertette a Pentagon szóvivője a védelmi miniszter üzenetét.
A bejelentés enyhülésre utal az amerikai-egyiptomi kapcsolatokban, amelyek az elmúlt hónapokban mélypontra jutottak.
Mohamed Murszi elnök 2013. júliusi megbuktatása után Barack Obama elnök elrendelte a két ország közötti viszony újraértékelését. Bár a korábbi elnök megdöntését Washington hivatalosan nem minősítette államcsínynek, az egyiptomi biztonsági erők tavaly augusztusi, a tüntetőkkel szembeni erőszakos, több száz halálos áldozatot követelő fellépése nyomán lemondta a két hadsereg évente megtartott közös hadgyakorlatát.
Októberre az amerikai elnök felfüggesztette a Kairónak szánt több száz millió dolláros pénzügyi segélyeket és hitelgaranciát, s Egyiptom nem kapta meg a beígért Apache helikoptereket, Harpoon rakétákat és harckocsialkatrészeket sem.
A Reuters hírügynökség szerdán idézett egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőt, aki kijelentette, hogy a tíz Apache helikopteren kívül jelenleg nincs szó más fegyverszállítás felújításáról, így a korábban Egyiptomnak eladni tervezett F-16-os vadászbombázó repülőgépek leszállításáról sem.
Az enyhítés ugyanakkor lehetővé teszi a Kairónak szánt, de tavaly befagyasztott, évi 1,3 milliárd dolláros (mintegy 228 milliárd forint) amerikai katonai támogatás egy részének felszabadítását, különös tekintettel olyan tételekre, amelyek segíthetik a Sínai-félszigeti biztonsági és terrorellenes műveleteket.
(MTI)