Vajon melyik országban tartják a legkevésbé bűnnek az egyneműek fajtalankodását? Svédországban, Hollandiában, Izraelben vagy az USA-ban? Tévedés. Egy friss felmérés meglepő választ ad a feltett kérdésre.

A Pew Reserch Center közvélemény-kutatása során 40 országban vizsgálták a buzikkal kapcsolatos véleményeket. (Magyarországon nem végeztek felmérést.) A leginkább ellenségesen az afrikai Ghánában viszonyulnak a homoszexualitáshoz, ahol a megkérdezettek 98%-a ítéli el morálisan az azonos neműek viszonyát. Majd Egyiptom, Jordánia, a megszállt palesztin területek és Indonézia következik a sorban. Az első 16 helyezett között szerepel a felmérésben részt vevő mind a tíz muszlim afrikai, ázsiai, közel-keleti ország (Törökország a 13.), valamint négy keresztény többségű afrikai állam (Ghána, Kenya, Uganda, Nigéria, habár ez utóbbiban hajszálnyi csupán a keresztény többség).
A legjobban szereplő nem afrikai keresztény állam természetesen Oroszország, ahol a megkérdezettek 72%-a erkölcsileg elítéli a buzulást, és csupán 9% tartja elfogadhatónak. (A fennmaradó 9% szerint pedig a homoszexualitás nem erkölcsi kérdés. Az első 16 közé bekerült másik Afrikán kívüli keresztény állam egyébként El Salvador.) Kína a 20. helyen áll (61% elítéli a homokozást, 13% elfogadja), Lengyelország a 25. (44%- 22%), Izrael a 26. (43%-27%), az USA a 29. (37%-23%). Majd megfordulnak az arányok: a 30. helyen álló Chilében a homoszexualitást erkölcsi alapon ellenzők aránya 32%, ezzel szemben 45% nem találja bűnnek. Majd következik Japán (31%-38%), Argentína (27%-49%), Olaszország (19%-42%), Ausztrália (18%-33%), Nagy-Britannia (17%-36%) és Kanada (15%-30%). Az európai kereszténység súlyos válságának jeleként az utolsó négy helyet európai országok foglalják el: Csehország (14%-56%), Franciaország (14%-36%), Németország (8%-51%), a táblázat legalján pedig az egykor büszke katolikus Spanyolország szégyenkezik (6%-55%).
A katolikus örökségét sárba tipró Spanyolország valamilyen érhetetlen oknál fogva a buzijogok élharcosa: 2005-ban törvényileg biztosították az azonos neműek házasságát, sőt, az ilyesfajta „házasságban” élők gyermeket is örökbe fogadhatnak. Rövidesen pedig megnyílik a kihalás felé lelkesen menetelő spanyolok országában az első, buzik számára fenntartott öregotthon is.
Zoom
Perge Ottó