Aggasztja a NATO-t, hogy Moszkva a grúziaihoz hasonló bevonulással fenyegeti Ukrajnát, Washington pedig nevetségesnek nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek azt az állítását, hogy az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött.
Alexander Vershbow, a katonai szövetség főtitkárhelyettese szerdán Brüsszelben úgy fogalmazott: aggodalommal tölti el, hogy Oroszország katonai akcióval fenyegetőzik. Oroszország felelőssége, hogy enyhítse a feszültséget, nem pedig az, hogy heves retorikájával szítsa azt - jelentette ki, hozzátéve, hogy Lavrov által megfogalmazott fenyegetések sértik a négyoldalú genfi megállapodást.
Az orosz külügyminiszter a külföldre sugárzó RT orosz állami televíziónak adott angol nyelvű interjúban azt mondta: "Ha megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk. Ha érdekeinket, törvényes érdekeinket, oroszok érdekeit közvetlen támadás éri, ahogy az Dél-Oszétiában történt például, nem látok semmilyen más megoldást, mint a nemzetközi joggal összhangban reagálni arra".
Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy Washington a kijevi tüntetések óta manipulálni igyekszik az ukrajnai helyzetet, ami - mint mondta - újabb példája annak, hogy "nem hajlandó engedni a geopolitikai játszmákban".
Az amerikai külügyminisztérium határozottan visszautasította Lavrov kijelentéseit. Az orosz miniszter vádjai, miszerint az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött, nevetségesek - mondta Jen Psaki szóvivő. "Az ilyen retorika nem vezet eredményre és lázító" - fogalmazott.
(MTI nyomán)