Ismét létezik hétfőtől az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön összeomlott euroszkeptikus képviselőcsoportja azt követően, hogy csatlakozott a frakcióhoz a független Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz lengyel képviselő - jelentette be Strassburgban Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője és David Borelli, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, a képviselőcsoport két társelnöke.
Iwaszkiewicz hétfő délután helyezte letétbe az EP illetékes testületeinél a csatlakozási nyilatkozatát. A teljes nevén a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevet viselő frakció megszűnését Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke a parlament ülésszakának hétfő délutáni nyitóülésén jelentette volna be hivatalosan.
Az EFDD frakciója a múlt héten csütörtökön omlott össze, mert a lett Iveta Grigule kilépett a képviselőcsoportból. Az önálló frakció alapításhoz minimum hét tagország legalább 25 politikusának részvételére van szükség. A lett politikus kilépése nyomán azonban a frakcióban hétnél kevesebb tagállam képviseltette magát, így megszűntnek nyilvánították.
"A halálunkról szóló hírek erősen túlzottak voltak" - jelentette ki Nigel Farage UKIP-elnök Mark Twain szállóigévé vált mondását idézve. "Az euroszkeptikusok nagy robajjal visszajöttek, jóllehet valójában soha el sem mentünk" - tette hozzá Farage, aki az újjáalakulást bejelentő nyilatkozatában manipulatív háttérpolitizálással vádolta meg az európai föderalistákat, illetve Martin Schulz EP-elnököt.
Az EFDD-frakciót megmentő lengyel politikus, Robert Jaroslaw Iwaczkiewicz létfontosságúnak nevezte az euroszkeptikus csoport működését az EP-ben. "Azért csatlakoztam az EFDD-hez, mert fontosnak tartom az általuk képviselt értékek, azaz az EU-bürokráciával való szembehelyezkedés és a piaci szabadság melletti kiállást" - mondta a csoporthoz való csatlakozását kommentálva.
(MTI)