Két nappal a legutóbbi eset után ismét mintegy nyolcvan "menekült" kapaszkodott fel az egyik észak-afrikai spanyol enklávé, Melilla határának több méter magas kerítésén szerdán kora reggel - közölték a hatóságok.
A helyi rendőrség tájékoztatása szerint ezek a határsértők is azt az újonnan elterjedt és mostanában gyakori módszert alkalmazták, hogy egy időben, különböző pontokon próbálnak meg Marokkóból átjutni a szögesdróttal megerősített kerítésen, így megosztják a határőrség figyelmét és erejét.
A reggeli akcióban tíz "menekült" járt sikerrel, ők már a melillai menekültügyi központban vannak. Ám a többiek közül sokan szembe kerültek a rendőrökkel, és köveket dobáltak rájuk. A helyi vöröskereszt úgy tudja, hogy öt "menekült" megsérült, és kórházba kellett szállítani.
Soha akkora "menekült"áradat nem zúdult még Melillára, mint ebben az évben, rengetegen próbálnak meg így bejutni az Európai Unió tagországának területére. Legutóbb két napja próbálta meg illegálisan átlépni a határt egyszerre öt helyen a "menekültek" nagyobb, százötven fős csoportja. Hatvan egyednek sikerült is.
Október 15-én egy ilyen több száz fős határátlépési kísérlet erőszakba torkollott, többen megsebesültek. Az esetről videofelvétel is készült, amelyen az látszik, hogy egy határsértőt - igen helyesen - gumibottal ütnek a spanyol rendőrök. A felvétel nyilvánosságra kerülését követően a "menekültek emberi jogainak" védelmében szót emelt az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala is.
(MTI nyomán)