A kurd helyi erők szombaton visszafoglalták az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseitől az észak-iraki Zumar városát, és hatalmukba kerítettek néhány környező falut, a szíriai Kobaninál pedig ellentámadásba lendültek a dzsihadista egységekkel szemben.
A kurd hírszerzés egyik tisztje szerint az iraki kurd önvédelmi erők tagjai (pesmergák) vasárnap kora reggel - miután az amerikaiak által vezetett koalíció légicsapásokat hajtott végre az IÁ állásai ellen - öt különböző irányból közelítették meg Zumart, megtörték a szélsőséges iszlamisták heves ellenállását, elfoglalva a várost.
Washingtoni közlés szerint pénteken és szombaton az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció gépei huszonkét légitámadást hajtottak végre az IÁ állásai ellen.
Az IÁ augusztus 3-án foglalt el Irak északi vidékén több kisebb várost és tucatnyi falut a helyi kurd milíciával vívott összecsapások után. Akkor Zumar is a kezére került, amely Moszultól délkeletre, a Tigris folyó vízgyűjtő területén fekszik.
Szeptember 30-án a kurd erők ellenoffenzívát indítottak Észak-Irakban a terület számos települését megszálló szélsőségesekkel szemben. Az akkori hadműveletek három fronton zajlottak, a dzsihadisták kezén lévő Moszul városától északra, Kirkuk olajvárostól délre és a szíriai határnál. Légicsapások által támogatva a kurdok akkor támadást intéztek a Moszultól mintegy 60 kilométerre fekvő Zumar város ellen is, amelyet a legújabb hírek szerint szombaton sikerült visszafoglalniuk.
Az IÁ szeptember 16-án indított nagyszabású offenzívát az arabul Ain-el-Arabként ismert kurd Kobani ellen, ahol viszont az első számú szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek heves ellenállásával találta szemben magát. A szélsőségeseknek október 6-án sikerült behatolniuk Kobaniba, miután elfoglalták a környező településeket.
(MTI)