Az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida vezető emberei a múlt héten tanácskozásra gyűltek össze egy észak-szíriai vidéki házban, és megegyeztek, hogy a két szervezet beszünteti az egymás elleni harcot, és együttesen küzd majd közös ellenségeivel szemben - vélte tudni csütörtöki híradásában az AP.
A hírügynökség szíriai ellenzéki forrásokból értesült erről. Megjegyzi, hogy egy ilyen megállapodás megnehezítheti Washingtonnak az IÁ-val szemben alkalmazott stratégiáját. Miközben ugyanis az amerikaiak által vezetett koalíció harci gépei a levegőből mérnek csapásokat a terrorszervezet állásaira, az Obama-kormányzat a szárazföldön a "mérsékeltebb" lázadó fegyveresek segítségére számít a dzsihadista erők visszaszorításában. Csakhogy ezek a lázadók viszonylag gyengék és szervezetlenek, és a jövőben erős ellenállásra kell számítaniuk, ha a két terrorista szervezet valóban összefog.
A Szíriában és Irakban jelentős területeket elfoglaló - ott "kalifátus" létrehozását kikiáltó - Iszlám Állam több mint egy éven keresztül kíméletlen harcot folytatott az al-Kaida szíriai szárnyával, az an-Nuszra Fronttal, elsősorban a Bassár el-Aszad kormánya elleni felkelés vezető szerepéért.
Az AP már a múlt hónapban beszámolt olyan jelekről, amelyek arról tanúskodtak, hogy a két szervezet már enyhített az egymással szembeni ellentétein, helyi szinten informális tűzszüneteket is kötött. A mostani megállapodás értelmében állítólag beszüntetik az egymás elleni harcokat, és Szíriai egyes északi körzeteiben együttesen lépnek fel.
Amerikai szakértők szerint azonban ez az együttműködés aligha vezet majd a két szervezet összeolvadásához. Amerikai hírszerző források ugyanis semmiféle jelét nem látják annak, hogy az IÁ és az al-Kaida összehangolta volna stratégiáját, legfeljebb taktikai egyeztetéseket folytatnak egyes hadműveleti terepeken - vélik az amerikaiak szervek.
(MTI)