Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet az idén már hozzávetőleg 35-45 millió dollárra tett szert az elrabolt személyek után fizetett váltságdíjból - közölték az ENSZ szakértői az AP amerikai hírügynökség tájékoztatása szerint.
Yotsna Lalji, a világszervezet egyik szakértője arról tájékoztatta hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a különböző terrorcsoportoknak világszerte mintegy 120 millió dollárt fizettek ki váltságdíjként 2004 és 2012 között. A tisztségviselő elmondta, a váltságdíjért történő emberrablások száma továbbra is növekszik, ez szerinte abból is látszik, hogy az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam csak az idén 45 millió dollárt is begyűjthetett.
A tájékoztatás szerint az utóbbi években az emberrablás vált a terrorszervezetek legfőbb bevételi forrásává. Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida vezére már 2012 októberében nyugati állampolgárok elrablására buzdította a nemzetközi terrorhálózat tagjait.
Lalji szerint az elsősorban Jemenben tevékenykedő, Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű csoport 20 millió dollárra tett szert ily módon 2011 és 2013 között, az Észak-Afrikában működő, Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű szervezet pedig 75 millió dollárnyi váltságdíjat zsebelt be az utóbbi négy évben. A Boko Haram nigériai iszlamista milícia és az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport is dollármilliókat keresett az emberrablásokkal.
A kockázatok csökkentése érdekében a terrorszervezetek számos esetben helyi bűnözői csoportokat, törzsi fegyvereseket bíznak meg a kiszemeltek elrablásával. A szakember emellett közölte, hogy bár a média elsősorban a nyugati túszokkal foglalkozik, az elhurcolt emberek túlnyomó többsége helybéli.
A washingtoni kormány szerint az IÁ a világ legjobban finanszírozott terrorista csoportja. Szakértők szerint az Iszlám Államnak csak az illegális olajeladásból napi egymillió dolláros bevétele származik.
(MTI)