Klaus Iohannis megválasztott román államfő azzal számol, hogy a következő hetekben megkezdődhet a törvényhozók elvándorlása Victor Ponta román miniszterelnök kormányzó koalíciójából, s ez olyan mértéket ölthet, amelynek következtében jövőre leváltható lesz a kormány.
A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Iohannis azt jósolta, hogy az elnökválasztás eredménye apasztani fogja a Ponta vezette szociáldemokraták és szövetségeseik jelenleg 65 százalékos többségét. "Mindenki a győztes oldalon akar állni. Ezért a következő hetekben vagy hónapokban változások mehetnek végbe a parlamentben - mondta az új elnök a jobbközép Nemzeti Liberális Párt bukaresti székházában. - Úgyhogy előfordulhat, hogy 2015 folyamán végbemegy ez az eltolódás, amellyel a Nemzeti Liberális Párt kerülhet többségbe, és leválthatja kormányt."
Iohannis, aki a korrupció elleni harc ígéretével Európa legnépszerűbb politikai vezetője lett a Facebookon, a Ponta-kormány megbuktatását is kilátásba helyezte - írja a Reuters. Elnöki hatalmánál fogva új kormányfőt választhat ki, ha Ponta elveszít egy bizalmatlansági szavazást, de ehhez több tucatnyi törvényhozónak kellene kilépnie a kormánykoalícióból a 2016-ban esedékes választások előtt. Ponta mindenesetre az elnökválasztás óta azt hangoztatja, hogy koalíciója stabil, és kizárja a lemondást.
A már elnökké választott Iohannis mindenesetre most békülékenyebb hangot ütött meg. "Ezzel kapcsolatban nagyon világosan kell fogalmaznom. Nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök és én versengtünk egymással, és sok kár keletkezett. De a versengésnek vége: van győztesünk és van egy országunk, amelyet kormányozni kell" - mondta az interjúban.
"Változtatni akarok azon, ahogy a politika zajlik Romániában: ez kevesebb show-t és több megoldást kell jelentsen Romániának - folytatta a megválasztott államfő. - De ezt lépésről lépésre kell végrehajtanunk. Nem lehet egyik napról a másikra, egy hét vagy egy év alatt lecserélni a politikai osztályt vagy megváltoztatni az ország működését."
(MTI)