Kilépett a rendőrség kötelékéből szombaton az a fehér rendőr, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy rátámadó fekete bűnözőt, ami zavargásokat váltott ki a fekák körében a településen és tüntetéseket országszerte.
Darren Wilson azonnali hatállyal távozott a rendőrségtől - közölte szombaton ügyvédje, Neil Bruntrager.
Wilson a St.Louis Post-Dispatch című lappal közölte, hogy saját szabad akaratából hagyja ott a rendőrséget, miután a rendőrőrsén fenyegetéseket kaptak alkalmazása miatt. "Nem hagyhatom, hogy valaki más kerüljön bajba miattam" - közölte Wilson. Elmondása szerint a rendőrségen közölték vele, hogy további szolgálata veszélybe sodorja a helyi lakókat és a fergusoni rendőröket. A 28 éves Wilson hozzátette, hogy lemondásával meg akarta várni a vádesküdtszék döntését.
Darren Wilson augusztus 9-én lőtte le a 18 éves néger Michael Brownt. A járőrkocsival közlekedő Wilson az utcán megállította a bolti rablás után az utcán sétálgató Brownt és egy társát. A rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a bűnöző között, és Wilson fegyverhasználathoz folyamodott.
Az illetékes vádesküdtszék hétfőn úgy döntött, nem indokolt a vádemelés Wilson ellen. Brown lelövése, illetve a bírósági döntés is zavargásokat robbantott ki Fergusonban, tüntetések voltak számos amerikai városban.
A történtek óta Wilson bujkált, féltve az életét, és csak a vádesküdtszék döntése után, három hónap elmúltával szólalt meg az ABC News hírcsatornának adott interjúban. Azt mondta, hogy tiszta a lelkiismerete, és tudja, hogy helyesen cselekedett, amikor fegyvert rántott.
(MTI nyomán)