Több ezren vettek részt vasárnapra virradó éjjel Kijevben a Majdanon zajlott tüntetések elleni rendőrségi fellépés egyéves évfordulóján tartott emlékgyűlésen.
A főváros központi terén óriásképernyőkön az elmúlt év során zajlott, az oroszbarát politikát folytató Viktor Janukovics elnök megpuccsolásához vezető "Európa-párti" tüntetésekről mutattak képeket. A téren felállított színpadon volt majdani aktivisták mondtak beszédeket. Néhány részvevő fémhordókban tüzet gyújtott, ahogy a dermesztő hidegben hónapokon át tüntetők is tették korábban, hogy a tűznél melegedjenek.
A tüntetések a Majdanon azután kezdődtek, hogy tavaly november 21-én Mikola Azarov akkori ukrán miniszterelnök bejelentette, kormánya leállítja Ukrajna európai társulásának felkészülési folyamatát. November 30-án az ukrán rendőrség különleges egységei feloszlatták az európai irányultságú ukrán külpolitikát követelő tüntetést. Az akkori rendőrségi akció során több tucatnyian megsérültek. Az év elején már utcai összecsapásokba torkollottak a tüntetések, több mint százan meghaltak. Február 22-én a parlament eltávolította posztjáról Viktor Janukovics akkori elnököt, és egy Jordán-orientációjú kormányt juttatott hatalomra.
(MTI nyomán)