Ukrajna államadóssága 72,9 milliárd dollár volt október végén, csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak - közölte az ország pénzügyminisztériuma.
A minisztérium adatai szerint a küladósság 39,8 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes adósság 54,6 százaléka, míg a belső adósság 33,1 milliárd dollár volt, a teljes tartozás 45,4 százaléka.
Tavaly októberben Ukrajna államadóssága 38,6 milliárd dollár volt. (Magyarországon több mint 100 milliárd - a szerk.)
A pénzügyminisztériumi jelentésből az nem derült ki, hogy mekkora az államadósság aránya a hazai össztermékhez (GDP) képest. Közel másfél hónapja azonban Olekszandr Slapak pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna GDP-hez mért államadóssága veszélyes és igen kockázatos szint közelében áll.
Olekszandr Slapak akkor azt mondta, hogy "a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság gyakorlatilag elérte a 60 százalékot, azt a szintet, ami már igen kockázatos és veszélyes Ukrajnának". (Magyarországon szeptember végén a GDP 83 százalékán állt - a szerk.)
A pénzügyminiszter bejelentette: "a jegybankkal közösen olyan tervet dolgoznak ki, hogy jövőre ne emelkedjen tovább az államadósság, mert annak törlesztése már rendkívül fájdalmas lenne".
A múlt év végén a GDP-arányos ukrán államadósság 41,03 százalék, 1997-2013 között átlagosan 33,22 százalék volt.
A GDP-hez mért legmagasabb ukrán államadósság 1999-ben volt, 61 százalékkal, a legalacsonyabb pedig 2007-ben, 12,30 százalékkal.
(MTI)