Oroszország nem fogja vissza jövő évi olajtermelését annak ellenére sem, hogy csökken a kőolaj ára - jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, miközben a legnagyobb orosz olajcég vezetője 70-75 dolláros jövő évi hordónkénti olajárra számít.
Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint jövőre az ideihez hasonló nagyságú, 525-526 millió tonna körüli lesz az orosz olajtermelés. Mint mondta, "középtávon 85-90 dollár lesz az olajár". Az nem derült ki, hogy ezt pontosan milyen időszakra értette.
Oroszország jelenleg napi 10,5 millió hordó kőolajat termel ki.
Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) vezetője úgy vélte, hogy jövőre az átlagos globális olajár 70-75 dollár lesz hordónként.
Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,43 dollár (3,3 százalék) csökkenéssel 70,15 dolláron zárt. Pénteken napközben 69,78 dolláron, 2010 májusa óta legalacsonyabb szinten is állt az olajfajta ára. A Brent ára novemberben 18 százalékkal, június óta pedig csaknem 40 százalékkal lett olcsóbb.
Az alacsonyabb olajár nemcsak az olajvállalatok bevételeit mérsékli, de komoly gondot okoz az orosz költségvetésnek is, amely 100 dollár körüli olajár mellett kiegyensúlyozott.
A kőolaj látványos áresése fényében nem okozott különösebb meglepetést Alekszej Uljukajev orosz gazdasági miniszternek az a bejelentése, hogy a jövő évi költségvetés kiszámításakor az eredetileg 100 dolláros olajár helyett alacsonyabbat vesznek alapul az idei 105 dollár után. A gazdasági miniszter egyben elismerte, "még nem tudni, hogy az alacsonyabb mennyivel lesz alacsonyabb".
(MTI)