Moszkvában december 22-én tüntetést rendezett a kommunista párt a kormányfő hivatala közelében. A hozzávetőleg 200 demonstráló a 2015-ös, szerintük katasztrófával fenyegető költségvetés és a rubel drasztikus leértékelése ellen tüntetett. A tiltakozók felszólították Vlagyimir Putyin elnököt, hogy azonnali hatállyal távolítsa el a kormányt.
Zoom
A tiltakozók Sztálin- és Lenin-képeket, valamint többek között „Nagyon hiányzol, Szovjetunió!” feliratú táblákat emeltek a magasba. “Amikor az orosz kormány benyújtotta a 2015-ös költségvetés tervezetét a Duma elé, a Kommunista Párt, megmondta, hogy ez a katasztrófa költségvetése, amely egyetlen problémát sem fog megoldani” – jelentette ki beszédében Valeríj Raskin képviselő, a Kommunista Párt elnökhelyettese. Mint mondta, a rubel jelentős mértékű, gyors leértékelése súlyos csapás az egyszerű orosz emberekre nézve. A politikus követelte a Dmitríj Medvegyev vezette kormány azonnali lemondását.
Zoom
Gennagyíj Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke egy keddi nyilatkozatában arra szólította fel a parlamenti pártok vezetőit, hogy konzultáljanak az elnökkel a „kormányzati probléma” megoldásáról. Zjuganov szerint válságtervet kellene kidolgozni az ország előtt tornyosuló súlyos gondok megoldása céljából.
A kommunista pártvezér szélesebb összefüggésekbe helyezte az Oroszország körül kialakult helyzetet: „Ha mi nem leszünk képesek úgy cselekedni, mint Sztálin, aki a nemzet biztonságának megerősítése céljából olyan embereket vonzott magához, mint Korolev, Keldis vagy Kurcsatov, akkor egyetlen egy problémára sem találunk megoldást” – idézte Gennagyíj Zjuganov szavait az Interfax Hírügynökség. (A három említett személy az orosz nukleáris ipar létrehozásában, illetve a rakétatechnológia fejlesztésében játszott kulcsszerepet az 1940-es, illetve '50-es években. Szergej Kolerov a rakéták szakértője, Igor Kurcsatov atomfizikus, Msztiszláv Keldis pedig matematikus volt.)
Zjuganov dicsérettel illette ugyan a védelmi és a belügyminisztérium működését, ugyanakkor a kormány költségvetési, gazdasági, pénzügyi, mezőgazdasági és szociális politikáját katasztrofálisnak minősítette.
Sajnos egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Nyugat teljesen eszetlen, agresszív, kardcsörtető oroszellenes politikája növelni fogja a Sztálint a mai napig magasztaló kommunisták népszerűségét. Számítani lehet arra is, hogy erősödni fog az oroszok milliói számára „biztonságot” jelentő, egykori Szovjetunió iránti nosztalgia.
Perge Ottó - RT nyomán