Hivatalosan is átadták pénteken Szentpéterváron az orosz államnak az egykori főnemesi Juszupov család, köztük a Raszputyin gyilkosaként elhíresült Feliksz herceg külföldről hazakerült archívumát.
A 119 fotót, számos levelet és mintegy húsz személyes tárgyat tartalmazó hagyatékot Viktor Vekszelberg orosz milliárdos vásárolta meg 500 ezer euróért (150 millió forint) tavaly novemberben egy párizsi árverésen, hogy átadja az orosz államnak.
"Egyedülálló és történészek, kutatók, gyűjtők számára nagyon érdekes kollekcióról van szó" - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz parlament elnöke a hazakerült tárgyakból rendezett kiállítás megnyitóján a szentpétervári Fabergé-múzeumban.
A dokumentumok a bolsevik forradalom után Franciaországba menekült Juszupov-hercegek párizsi lakásából származnak. A legtöbb emlék Feliksz Juszupov herceghez kötődik - a főnemesi család azon tagjához, aki részt vett II. Miklós cár bizalmasának, Grigorij Jefimovics "Raszputyinnak" a megölésében -, továbbá feleségéhez, Irina Juszupovához, az utolsó orosz cár unokahúgához.
Az orosz állami levéltárba került főnemesi relikviák között szerepel Maria Fjodorovnának, az utolsó cár, II. Miklós anyjának angol nyelvű megsárgult imakönyve a cárné saját jegyzeteivel és a könyv lapjai közt - a szervezők szerint "csodával határos módon" - fennmaradt lepréselt virágokkal.
(MTI nyomán)